Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, luni, că România a recepţionat, în prima tranşă, 9.750 de doze de vaccin, iar solicitările de la primele 10 spitale incluse în Strategia de vaccinare au fost de 3.035 de doze pentru prima administrare şi tot atâtea pentru rapel. Eventualul excedent va fi distribuit către celelalte spitale care au centre de vaccinare, iar următoarele tranşe vor fi împărţite către toate spitalele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranşă de vaccinuri împotriva COVID19, compusă din 2 containere. Fiecare container a conţinut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9750 de doze de vaccin. Aşadar, numărul de doze de vaccin recepţionate a fost de 9.750. Produsul BioNTech/Pfizer este condiţionat/ ţinut în flacoane multidoză, un flacon conţinând câte 5 doze. Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit şi primit de la cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19”, a transmis, luni, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Sursa citată a rpecizat că, potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3.035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3.035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare).

”În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările şi prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin. În acest moment, restul dozelor, adică diferenţa actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie şi necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare MedicoMilitară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislaţiei, centru unic de stocare”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit specialiştilor, după terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unităţi medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale judeţene la Institutul ”Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranşe livrate României.

Începând cu următoarea tranşă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unităţile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.