Înainte de alegerile europene care vor avea loc în perioada 6-9 iunie, Comisia Europeană a publicat marţi un sondaj Eurobarometru privind tineretul şi democraţia, care dezvăluie primele indicii că 64 % dintre tineri îşi declară intenţia de a vota.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cu toate acestea, în timp ce 38% au indicat că consideră că votul este cea mai eficientă acţiune pentru a-şi face auzită vocea, aproximativ 19% au declarat că nu sunt interesate de politică, iar 13% nu sunt interesate să voteze, mai arată comunicatul de presă al CE.

Sondajul a arătat că mulţi tineri sunt activi şi implicaţi: 64% au declarat că au participat la activităţile uneia sau mai multor organizaţii în ultimele 12 luni. În plus, 48% au raportat că au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiţii, prin participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician. În special, tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34%), schimbările climatice şi mediu (33%), sănătate şi bunăstare (29 %) şi drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29%).

Tinerii au considerat că sistemul educaţional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă. De exemplu, 73% au declarat că educaţia lor le-a înzestrat cu competenţele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea. 72% au declarat că educaţia lor i-a învăţat să se ocupe de mediu.

În cele din urmă, sondajul a arătat că tinerii continuă să aibă o perspectivă europeană. Peste 43% au participat la o activitate în altă ţară din UE. Exemple tipice în acest sens includ studiile sau formarea (16%), voluntariatul (12%) sau munca (12%). Aproape jumătate dintre tinerii intervievaţi (49%) afirmă că sunt conştienţi de oportunităţile de finanţare oferite de Erasmus +, programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport. În plus, 67% dintre tineri consideră că UE are un impact, cel puţin într-o anumită măsură, asupra vieţii lor de zi cu zi, în timp ce 26% afirmă că nu o are, iar 7% nu ştiu, mai spune sursa citată.

Sondajul Eurobarometru Flash 545 „Tineretul şi democraţia” a fost realizat între 3 aprilie şi 12 aprilie 2024, vizând un eşantion reprezentativ de 26,189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani din cele 27 de state membre. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI).

Rezultatele Eurobarometrului vor sta la baza activităţii desfăşurate de Comisia Europeană, astfel cum se subliniază în Comunicarea Comisiei privind moştenirea Anului european al tineretului.  Comisia a numit un coordonator al UE pentru tineret şi organizează o verificare a tinerilor în procesul de elaborare a politicilor UE. În contextul Săptămânii europene a tineretului din aprilie 2024, atât vicepreşedintele Margaritis Schinas, cât şi comisarul Iliana Ivanova au găzduit dialoguri privind politica pentru tineret. Participarea la viaţa democratică, valorile europene comune şi angajamentul civic se află în centrul programelor Erasmus + şi Corpul european de solidaritate.

 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.