Comisia Europeană a transmis că, în 2021 numărul deceselor cauzate de accidente rutiere se situează sub nivelurile anterioare pandemiei, dar îmbunătăţirea este încă prea lentă pentru a le reduce la jumătate până în 2030. Este estimat că 19.900 de persoane au fost ucise pe drumurile din UE anul trecut, conform cifrelor finale privind decesele cauzate de accidente rutiere pentru anul trecut, publicate luni de Executivul european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cifrele sunt anunţate deoarece Comisia găzduieşte anual Premiile de excelenţă în domeniul siguranţei rutiere, prin care sunt recompensate proiectele inovatoare în materie de siguranţă rutieră din întreaga Europă. Cifrele din acest an anunţă o creştere de 6 % faţă de 2020. Creşterea a urmat unei scăderi anuale fără precedent, de 17 % între 2019 şi 2020, puternic influenţată de scăderea nivelurilor de trafic din cauza restricţiilor de deplasare impuse în pandemie. La nivelul UE, în 2021 s-au înregistrat 45 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori (de la 20 per milion în Suedia şi 22 per milion în Danemarca, până la 81 per milion în Bulgaria şi 92 per milion în România)”, conform unui comunicat de presă al CE.
 
Potrivit sursei citate, pentru primele şapte luni ale anului 2022, cifrele preliminare indică o creştere medie cu peste 10 % a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2021. Cu toate acestea, tendinţa actuală este încă sub nivelurile anterioare pandemiei. În cadrul a strategiei sale „Viziunea zero”, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre în sensul unei abordări holistice a unui sistem sigur, care să includă vehicule sigure, infrastructură sigură, utilizarea în condiţii de siguranţă a drumurilor şi o mai bună îngrijire post-coliziune. Se acceptă pe scară largă că această abordare modernă este ce mai bună metodă de abordare a siguranţei rutiere.
 
De asemenea, în Observatorul european pentru siguranţă rutieră, Comisia Europeană a publicat o serie de rapoarte care oferă date şi analize detaliate cu privire la diverse subiecte legate de siguranţa rutieră, precum importanţa purtării centurii de siguranţă, vulnerabilitatea copiilor, a bicicliştilor şi a persoanelor în vârstă ca participanţi la trafic sau distragerea atenţiei conducătorilor auto, conchide sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.