Comisia Europeană a cerut, vineri, României, Sloveniei, Slovaciei şi Suediei să transpună legislaţia UE privind protecţia radiologică. Statele membre aveau obligaţia de a transpune directiva până la 6 februarie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia a decis astăzi, 30 octombrie, să trimită scrisori de punere în întârziere României, Sloveniei şi Slovaciei, precum şi un aviz motivat adresat Suediei, solicitând transpunerea integrală în legislaţia lor naţională a Directivei revizuite privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului). Statele membre aveau obligaţia de a transpune directiva până la 6 februarie 2018, însă Comisia consideră că ţările susmenţionate nu şi-au îndeplinit pe deplin această obligaţie”, a transmis, vineri, Comisia Europeană.

Directiva, care modernizează şi consolidează legislaţia UE în domeniul protecţiei radiologice, stabileşte norme de securitate de bază pentru protecţia populaţiei, a lucrătorilor şi a pacienţilor împotriva pericolelor generate de expunerea la radiaţiile ionizante.

Directiva include şi dispoziţii referitoare la gradul de pregătire şi la capacitatea de reacţie în caz de urgenţă care au fost consolidate în urma accidentului nuclear de la Fukushima. Statele membre vizate au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.
În caz contrar, Comisia poate decide să trimită câte un aviz motivat României, Sloveniei şi Slovaciei şi să trimită Suedia în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.