Zeci de persoane au asistat, marţi, la ceremonia de repatriere din teatrul de operaţii din Afganistan a militarilor Batalionului 341 Infanterie “Rechinii Albi”, desfăşurată în Piaţa Ovidiu din Constanţa, comandantul militarilor spunând că incidentele de care au avut parte în timpul desfăşurării misiunilor au fost tratate cu profesionalism şi responsabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea persoanelor participante la ceremonia de la Constanţa au fost rudele şi apropiaţii militarilor, la eveniment fiind prezenţi prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, precum şi numeroase cadre militare.

După intonarea imnului de stat, a urmat o ceremonie religioasă, iar apoi a fost decorat drapelul de luptă al Batalionului şi au fost anunţaţi militari care au primit decoraţii din partea preşedintelui Klaus Iohannis, ceremonia încheindu-se cu o defilare a militarilor în Piaţa Ovidiu.

Comandantul Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi, locotenent colonel Liviu Necula, a declarat, la finalul manifestărilor, că timp de mai bine de şase luni, militarii din subordinea sa au participat la operaţia NATO “Resolute Support”, având  misiuni de securizare a bazei militare Kandahar şi de asigurare a protecţiei Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor executate de echipele de consiliere şi asistenţă - Securtiy Force Asistance. 

“Fiecare companie din cadrul Batalionului, respectiv primele două companii, au avut în responsabilitate o zonă de operaţii din cadrul zonei de apărare a bazei militare Kandahar, unde şi-au desfăşurat acţiuni de contracarare a dispozitivelor explozive improvizate şi atacuri cu foc indirect a insurgenţilor, compania a treia din cadrul batalionului a avut misiunea de a asigura protecţia celor care asigurau consilierea forţelor de securitate şi apărare afgane, iar compania a patra a avut misiunea de asigura securitatea principalului punct de acces în baza militară Kandahar”, a explicat comandantul Liviu Necula.

Întrebat cum a fost gestionată situaţia după momentul din septembrie, când patru militari au fost răniţi de explozia unui exploziv improvizat, el a răspuns: “Nu au fost momente uşoare. Incidentele de care am avut parte, le-am tratat cu profesionalism, cu responsabilitate, militarii în sine au dat dovadă de mult profesionalism, de dăruire pe timpul misiunii, nu au fost probleme nici de moral şi nici de alte probleme de natură psihică care să afecteze desfăşurarea misiunii în continuare. (...) Pe timpul executării unei patrule, a doua maşină din coloană a lovit un dispozitiv exploziv improvizat care a dus la rănirea militarilor.  Implicarea lor a fost vitală în acele condiţii, sanitarul plutonului a dat dovadă de stăpânire de sine şi i-a ajutat pe colegii aflaţi în suferinţă, iar celălalt militar a preluat comanda plutonului dând dovadă de multă responsabilitate în raportarea exeactă a situaţiei de la faţa locului”.

Printre cei peste 400 de militari care au fost în Afganistan s-au aflat şi fraţii gemeni Mihai şi Teodor Căpîlnean.

Unul dintre militarii răniţi atunci, Eduard Romila, a spus că după explozia respectivă au trecut prin momente critice, dar colegii săi au dat dovadă de profesionalism. El s-a aflat la a treia misiune în străinătate, după cele din 2008 în Irak şi 2011 în Afganistan. 

Una dintre femeile aflate în acest batalion, Diana Marcu, a povestit că după incidentul în care colegii lor au fost răniţi, au urmat momente grele, dar au fost depăşite prin unitatea grupului.” Au fost momente grele, dar împreună cu subordonaţii mei ne-am mobilizat, cel mai bine am zis să fim uniţi pentru a trece peste aceste momente”, a povestit Diana Marcu.

Diana Marcu s-a aflat la prima misiune internaţională şi a spus că doreşte să mai participe.

Batalionul 341 Infanterie “Rechinii Albi” este o unitate de elită a Armatei României şi a executat până în prezent următoarele misiuni externe: "ROFND VIII-X” (2004-2005) în Kosovo, "IRAQI FREEDOM” (2008-2009) în Irak şi ISAF (2006, 2011) în Afganistan.

Ca semn al recunoaşterii valorii profesionale, dar şi ca o provocare, începând cu anul 2000, Batalionul 341 Infanterie  "Constanţa” a fost nominalizat să reprezinte România în cadrul iniţiativei regionale SEEBRIG (South Eastern European Brigade), alături de alte şase state partenere: Albania, Bulgaria, Italia, Grecia, Macedonia şi Turcia.

Batalionul 341 Infanterie este decorat cu următoarele distincţii şi medalii: "Emblema de Onoare a Forţelor Terestre”, "Emblema de Onoare a Statului Major Genereal şi medalia "Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.