Colegiul Medicilor Veterinari anunţă organizarea unui miting de protest, vineri, de la ora 12.00, în Piaţa Victoriei, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor majore care afectează activitatea medicilor veterinari, punând în pericol şi sănătatea publică. "În contextul legislativ actual, urmare a modificărilor aduse legislaţiei specifice atât de Guvern, cât şi de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea şi responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligaţi să profeseze la limita malpraxis-ului", arată Colegiul Medicilor Veterinari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV), manifestaţia va avea loc, vineri, în intervalul orar 12.00 - 14.00, în Piaţa Victoriei, în faţa clădirii Guvernului, în spaţiul amenajat de Jandarmerie, respectiv alveola pentru media.
 
Mitingul va fi precedat de o acţiune de pichetare a sediului Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de către membrii Consiliului Naţional al CMV, între orele 9.00 şi 11.00.
 
Conform sursei citate, protestul doreşte să aducă în atenţia factorilor cu rol decizional (ANSVSA, Guvern, Parlament) problemele majore cu care se confruntă profesia, care nu afectează doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică.
 
"În contextul legislativ actual, urmare a modificărilor aduse legislaţiei specifice atât de Guvern, cât şi de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea şi responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligaţi să profeseze la limita malpraxis-ului", arată CMV.
 
CMV mai arată că, întrucât revendicările medicilor veterinari de la mitingul din 26 martie nu au fost soluţionate, ele sunt, în mare măsură, reluate la acest miting. 
 
Astfe, este vorba despre modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi punerea ei în acord cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În caz contrar, susţine Colegiul Medicilor Veterinari, sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condiţiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară şi poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezenţa medicului veterinar, şi orice persoană poate cumpăra şi administra animalelor medicamente şi produse biologice de uz veterinar. Consecinţele aplicării prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE, cât şi exporturile de animale în ţările terţe.
 
O altă revendicare se referă la instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari şi autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuţie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor şi renegocierea tarifelor pentru acţiunile din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, vizând asigurarea indemnităţii teritoriului României.
 
Totodată, CMV doreşte accesul liber şi gratuit al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi la sistemul naţional pentru identificarea şi înregistrarea animalelor (S.N.I.I.A.), asigurarea de către Guvern a echipamentelor de protecţie pentru realizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale care deţin animale, eliminarea inechităţii în sistemul de acordare a sporurilor salariale din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de faţă orice procedură de evaluare a competenţelor.
 
"Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiţii periculoase şi deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari", susţine sursa citată.
 
La acest protest autorizat, vor participa aproximativ 1.000 de medici veterinari din toate domeniile de activitate şi de pe întreg teritoriul României, mai arată CMV.
 
Colegiul Medicilor Veterinari reprezintă interesele profesionale a peste 12.000 de membri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.