Colegiul Medicilor din România propune eficientizarea mecanismelor de răspundere civilă şi disciplinară în caz de malpraxis, susţinând înfiinţarea unui corp al experţilor medicali care să realizeze expertiza judiciară pentru instanţele civile. ”În sistemul actual de gestionare a greşelilor medicale în România sunt multe disfuncţionalităţi care nemulţumesc atât medicii, cât şi pacienţii în situaţia în care o greşeală medicală generează o suferinţă sau un prejudiciu unui pacient”, afirmă directorul Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii la dezbaterea publică organizată de Colegiul Medicilor la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara au discutat despre necesitatea eficientizării mecanismelor de răspundere civilă şi disciplinară în caz de malpraxis, prin înfiinţarea unui corp al experţilor medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditaţi din toate specialităţile care cunosc foarte bine practica medicală (inclusiv ghidurile şi protocoalele medicale) vor oferi expertiză medicală instanţelor civile, astfel încât să clarifice dacă este un caz de malpraxis sau nu.

Spre deosebire de alte domenii, unde expertiza judiciară este realizată de experţi independenţi acreditaţi, expertiza în domeniul malpraxisului se face de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial, respectiv Institutul Naţional de Medicină Legală. Acest mecanism creează blocaje foarte mari, pentru că apar contestaţii la nivelul serviciilor teritoriale de medicină legală, iar dosarele trebuie trimise către o comisie naţională ce judecă toate aceste contestaţii la nivelul întregii ţări. Întârzierile sunt semnificative şi pot ajunge de la câteva luni la câţiva ani.

”Credem că introducerea unui corp al experţilor medicali, format din medici practicieni de diferite specialităţi, acreditaţi să ofere expertiză judiciară instanţelor ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis. În sistemul actual de gestionare a greşelilor medicale în România sunt multe disfuncţionalităţi care nemulţumesc atât medicii, cât şi pacienţii în situaţia în care o greşeală medicală generează o suferinţă sau un prejudiciu unui pacient, iar noi ne-am propus să discutăm problemele cât mai deschis şi să venim şi cu soluţii”, a afirmat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

La rândul său, Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România, a explicat că practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independenţa expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităţilor din domeniul sănătăţii”.

În cadrul primei dezbateri publice pe acest subiect, desfăşurată la începutul lunii noiembrie, cu participarea medicilor, reprezentanţilor presei, asociaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi sindicatelor în domeniul medical, reprezentanţii Colegiului Medicilor au subliniat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensaţii financiare în cazul în care o greşeală medicală i-a cauzat o suferinţă sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluţionare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. În plus, se impune şi întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greşelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alţi pacienţi. 

În cadrul evenimentului de la Timişoara a fost continuată discuţia pe tema raportării voluntare şi analizei detaliate a greşelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor şi a îmbunătăţi calitatea actului medical.

”Deşi erorile medicale pot fi cauzate de personalul medical, factorii ce ţin de sistem sunt principalii responsabili de apariţia erorilor medicale - resursele umane limitate, echiparea necorespunzătoare a unităţilor sanitare, legiferarea incompletă etc, iar acest lucru este larg acceptat la nivel internaţional”, a reiterat prof. dr. Daniel Coriu.

Participanţii au discutat şi modalităţi concrete de reducere a greşelilor medicale, discuţia fiind centrată pe una din zonele cele mai expuse, respectiv domeniul ATI, datorită intervenţiei prof. dr. Dorel Săndesc de la Timişoara. Vorbitorii au subliniat că actualele condiţii din sistemul medical românesc accentuează stresul şi suprasolicitarea medicilor, favorizând apariţia greşelilor. Consecinţele principale ce decurg de aici sunt medicina defensivă şi emigraţia medicilor, ceea ce afectează negativ sistemului de sănătate din România.

Dezbaterile vor continua în perioada următoare, la nivel naţional. Următoare întâlnire publică va avea loc în 23 noiembrie, la Universitatea de Medicina şi Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureş. În lunile Ianuarie şi februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iaşi şi Craiova.

”Colegiul Medicilor din România îşi exprimă speranţa ca prin soluţiile identificate în cadrul evenimentului de astăzi de la Timişoara şi în cele care vor urma să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaţionale, creşterea calităţii actului medical şi gradului de satisfacţie a pacienţilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.