Meteorologii au emis cod roşu de vijelii puternice pentru zece judeţe din vestul ţării, valabil până marţi seară, la ora 20.00. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting pentru Timiş, valabilă până la ora 16.45, unde rafalele vor atinge 120 de km/h şi va cădea grindină de mari dimensiuni. Alte cinci judeţe se află sub cod portocaliu de vijelii.
Potrivit ANM, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Alba şi Hunedoara vor fi vijelii puternice, cu rafale de 90...110 km/h.
Pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Gorj, Mehedinţi, Mureş şi sibiu, meteorologii au emis Cod portocaliu de vijelii puternice, valabul până la ora 21.00. În aceste zone, viteza vântului va fi de 70...90 km/h, va cădea grindină de dimensiuni medii, (2-5 centimetri) şi vor fifrecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp.
Alte zece judeţe - Botoşani, Suceava, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt şi Dolj - sunt sub avertizare cod galben de vijelii.
Meteorologii au dat şi o avertizare nowcasting pentru Judeţul Timiş, valabilă până la ora 16.45, cu rafale de 120 de km/h şi cu grindină de mari dimensiuni, de până la 6 centimetri. Această avertizare vizează Timişoara, Săcălaz, Giarmata, Ghiroda, Peciu Nou, Sânandrei, Giroc, Moşniţa Nouă, Sânmihaiu Român, Liebling, Sacoşu Turcesc, Şag, Dumbrăviţa, Dudeştii Noi, Chevereşu Mare, Remetea Mare, Pădureni, Parţa şi Bucovăţ.
Potrivit şefului Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în urma furtunilor, dar şi a caniculei de luni, au fost afectate 85 de localităţi din 16 judeţe. Au fost şi incendii care au provocat victime, ca în cazul de la Bihor, unde o persoană a suferit arsuri pe 50% din corp, şi un caz la Galaţi, unde în urma unui incendiu de vegetaţie o altă persoană a fost arsă pe 15% din suprafaţa corpului. De asemenea, la Arad, o casă a luat foc din cauza trăznetului şi au intervenit pompierii pentru stingerea focului.
Arafat a spus că recomandarea pompierilor este, în contextul codurilor roşu şi portocaliu emise pentru 15 judeţe din vestul ţării, să stea în case când este vijelie, evitând să iasă dacă nu este absolut necesar. De asemenea, să ia în serios avertizările RO-Alert de vijelii, dat fiind că există riscul ca unele obiecte smulse de vântul puternic să cadă şi să rănească persoane.
”Spre exemplu, ieri, am avut obiecte desprinse de pe 35 de imobile. Vă daţi seama că acestea pot lovi persoanele pe stradă, care sunt în apropierea imobilelor. Mai mult decât atât, oamenii surprinşi de vijelii trebuie să fie foarte atenţi dacă sunt în câmp deschis. În mod normal, când este cod roşu, trebuie ca persoanele să fie departe de câmpul deschis din cauza trăznătelor şi a riscului să fie afectate. Şi am mai avut, din păcate, în ultimele situaţii, persoane trăznite şi chiar cu decese, dar nu în codurile de ieri şi astăzi. Deci, recomandarea noastră este ca oamenii să colaboreze cu autorităţile şi să înţeleagă că sunt prima parte a intervenţiei”, a declarat, marţi, Raed Arafat la Digi24.
Şeful DSU a precizat că riscul mare îl reprezintă viiturile, dacă apar din cauza ploilor, iar atunci populaţia trebuie să fie pregătită să meargă la un loc înalt, cel puţin în podul casei, dacă nu pot pleca la un loc înalt în apropierea casei lor, să se protejeze de vituri şi să asculte ce spun autorităţile.
„Noi, la acest moment, avem primăriile cu permanenţă, toate zonele cu cod roşu şi cod portocaliu, grupele operative activate, se discută încontinuu cu centrul naţional de la minister, toate centrele judeţene unde sunt coduri sunt activate, domnul ministru Predoiu monitorizează situaţia, suntem permanent în legătură cu dânsul şi, bineînţeles, este informat şi premierul”, a mai spus Arafat.
În plus, a menţionat şeful DSU, continuă incendiile de vegetaţie provocate de temperaturile extrem de ridicate.
„Tocmai a fost limitat incendiul de la Buzău, dar a pornit un nou incendiu la Tulcea, în zona Niculiţel, unde iniţial am trimis un elicopter, acum pleacă al doilea pentru că sunt mai multe focare. Şi mai avem un alt incendiu de pădure în zona montană, în Caraş- Severin, pentru care a fost trimis al treilea elicopter de stingere. Deci, după cum observaţi, stingem, lichidăm un incendiu, apare altul. Şi, bineînţeles, se lucrează cu forţele terestre de la IGSU, de la Ocolul Silvic, serviciile voluntare de pompieri. Şi pentru asta, recomandarea noastră şi rugămintea noastră către populaţie să evite orice foc deschis în zonele de câmpie sau de pădure. Orice ţigară nestinsă care se aruncă acolo poate să producă o catastrofă”, a mai spus Raed Arafat.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.