Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii anunţă reluarea procedurilor de declasificare şi transfer al dosarelor create de fosta Securitate. În perioada următoare vor fi arhivate inclusiv documente de la SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNSAS anunţă, miercuri, într-un comunicat de presă, că a reluat procedurils de declasificare şi transfer al dosarelor create de fosta Securitate.  

”În perioada imediat următoare, vor fi predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii 3.502 dosare cu peste 10.000 de volume din Fondurile Informativ, Reţea, Documentar, Penal, Neoperativ, Bibliotecă şi 0110, pe suport hârtie. Vor fi transferate, totodată, 3.184 de role de film şi 7.562 de jachete pe microfilm, pe care sunt arhivate 184.111 dosare din Fondurile Informativ, Reţea, 0110, Documentar şi Penal, precum şi 6 role cu fotografii şi documente din Fondul Penal şi 30 de benzi de magnetofon”, anunţă CNSAS. 

De asemenea,instituţia precizează că Serviciul Român de Informaţii va preda, în format electronic, date din evidenţa Centrului de Informatică şi Documentare (CID), însumând cca 2.900.000 de înregistrări, precum şi un număr de 49.000 de dosare de cadre pe suport hârtie, însumând cca 1.200 metri liniari de arhivă.  

Ulterior, vor fi predate cca 6.000.000 de fişe din Cartoteca Generală Documentară.  

”Această preluare de material arhivistic reprezintă rezultatul dialogurilor instituţionale permanente dintre Colegiul CNSAS şi Serviciul Român de Informaţii şi determinării conducerii ambelor instituţii de a duce la bun sfârşit acest proces”, a mai transmis instituţia.  

Dosarele vor intra în arhiva CNSAS şi vor fi puse la dispoziţia publicului interesat de cunoaşterea istoriei României din perioada comunistă. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.