Confederaţia Sindicală Cartel Alfa anunţă că sindicaliştii renunţă la mitingul programat joi, de Ziua Muncii Decente, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, în contextul situaţiei epidemiologice. Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui, Guvernului şi partidelor parlamentare, sindicaliştii critică întreaga clasă politică pentru faptul că are o agendă care nu este conectată la problemele cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Având în vedere situaţia epidemiologică, rata de infectare din acest moment, precum şi reglementările în vigoare, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis suspendarea protestului programat pentru data de 7 octombrie. Suntem însă pregătiţi ca, indiferent de guvernarea care va veni, să reacţionăm la nefocalizarea acţiunii guvernului faţă de priorităţile lucrătorilor", anunţă CNS Cartel Alfa într-o scrisoare deschisă adresată Administraţiei Prezidenţiale, partidelor parlamentare şi Guvernului. 
 
Sindicaliştii critică situaţia în care se găseşte ţara, acuzând clasa politică de faptul că nu este interesată de agenda cetăţenilor. 
 
"Cu ocazia zilei de 7 octombrie, Ziua Internaţională a Muncii Decente, vă reamintim că această nouă criză cu care suntem confruntaţi, de o gravitate de care pare că nu sunteţi conştienţi, este consecinţa directă a deconectării complete a agendei politice (de care sunteţi responsabili) de agenda cetăţenilor şi a societăţii în ansamblul său. Criza din sănătate, determinată de valul patru al pandemiei, putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficienţelor identificate anterior şi prin resurse alocate judicios, aşa cum am indicat alături de federaţiile sindicale din domeniu. Ignorarea dialogului social şi incompetenţa guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din păcate cu multe victime umane. În acelaşi timp, culpabilizarea populaţiei şi a lucrătorilor esenţiali, singura redută în lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanţi şi societate”, se arată în scrisoare.
 
Sindicatele reclamă "restricţiile aberante şi măsurile incoerente", corelate cu "liberalizarea necontrolată a preţurilor la energie”, fapt care a dus la "continua precarizare" a cetăţenilor. 
 
"Deşi ştiaţi că nu sunt întrunite condiţiile pentru a permite funcţionarea corectă a pieţei de energie, aţi refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare! Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu? Astăzi, o liberalizare care ar fi trebuit să ducă la preţuri competitive nu face decât să speculeze pe seama cetăţeanului, dar şi a agenţilor economici, care îşi pierd competitivitatea, cu toate consecinţele, inclusiv pierderea de locuri de muncă”, susţin reprezentanţii lucrătorilor.
 
Ei consideră că CNSU a luat, în contextul pandemiei şi pe "considerente politice”, "decizii incoerente” care nu au fost aplicate unitar şi au creat haos, amplificând neîncrederea cetăţenilor. 
 
"Astfel, ultimele decizii, la fel de perplexante şi iraţionale ca şi cele anterioare, permit, spre exemplu, petreceri cu 200 de persoane în interior, dar limitează în schimb manifestaţiile în aer liber la maxim 100 de persoane, cu condiţia suplimentară să fie şi vaccinate sau trecute prin boală! Şcolile sunt menţinute deschise FĂRĂ măsuri adecvate de siguranţă, fără testare, iar părinţilor nu li se permite să decidă, în raport cu situaţia fiecărei familii”, se mai arată în scrisoarea deschisă. 
 
Documentul aduce critici şi preşedintelui Klaus Iohannis, sindicaliştii menţionând: "constatăm că nici în criza actuală preşedintele nu este orientat către îndeplinirea rolului conferit de Constituţie, fiind rupt de problematica cetăţeanului şi doar preocupat de rezolvarea unor interese politice".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.