CNS Cartel ALFA reclamă că România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte ţările din Europa Centrală şi de Est în privinţa creşterii salariului minim, în acest an. Suma de opt euro net este la jumătate din valoarea cu care a crescut salariul minim în Bulgaria şi a şaptea parte din majorarea înregistrată de Letonia, ţară care are cea mai mare creştere netă a salariului minim. Sindicaliştii anunţă noi proteste, programate marţi, la ora 10.00, la sediul Ministerului Finanţelor Publice şi joi, la aceeaşi oră, la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA fac publică, duminică, o analiză privind evoluţia salariului minim în alte ţări din Europa Centrală şi de Est şi arată, în acest context, că România înregistrează cea mai mică creştere netă a valorii salariului minim, de doar opt euro. 
Conform datelor publicate de CNS Cartel Alfa, pe primul loc în ceea ce priveşte valoarea creşterii nete a salariului minim se situează Letonia, cu o majorare de  57 de euro net (16,3 creştere procentuală faţă de salariul minim din anul 2020), urmată de Slovenia cu o creştere de 55 de euro (9% mai mult faţă de anul trecut). Clasamentul este completat de Slovaca cu o majorare de 36 de euro net, Polonia cu o creştere a salariului minim de 32 de euro net, Lituania – 31 de euro, Croaţia şi Cehia unde salariul minim are o creştere netă de 20 de euro. În Bulgaria creşterea netă a venitului salarial minim este de 16 euro, dublă faţă de cea înregistrată în România, conform datelor prezentate de CNS Cartel Alfa.
În acest context sindicaliştii arată că , deşi criza sanitară se manifestă în toate lumea, „nu peste tot este folosită ca pretext pentru a lovi în categoriile cele mai dezavantajate ale populaţiei”.
„Salariile minime au fost indexate şi în ţările Europei de Vest, spre exemplu, în Franţa, Germania, Olanda, Irlanda, Elveţia, Luxemburg, Portugalia, Malta, Belgia sau Marea Britanie. Deşi procentele cu care cresc salariile minime din aceste ţări sunt, evident, mult mai mici, faptul că ele se aplică la o valoare mult mai mare face ca suma majorată să depăşească creşterea nominală din România. O creştere cu doar 10-15 cenţi a salariului minim orar conduce la o majorare cu 16-25 euro lunar”, menţionează reprezentanţii confederaţiei sindicale.
Reprezentanţii lucrătorilor reclamă că „nu mai există convergenţă salarială cu restul Europei” şi susţin că menţinerea blocată a negocierilor colective de sector, prin efectele legii 62/2011, „face ca întreaga grilă salarială să se menţină la un nivel scăzut”. 
„Avem peste un sfert din salariaţi la nivelul salariului minim (1,4 milioane), iar jumătate dintre contractele de muncă înregistrate în Revisal, sunt cu salarii care nu depăşesc 1600 lei net/2700 lei brut. Care sunt consecinţele? Menţinerea şi adâncirea stării de sărăcie a populaţie, continuarea migraţiei masive şi subdezvoltare cronică! Numai o clasă politică inconştientă şi total vândută intereselor personale şi de grup poate să ignore o astfel de situaţie!”, transmnite CNS Cartel ALFA.  
Sindicaliştii anunţă continuarea acţiunilor de protest, următoarele acţiuni fiind programate marţi, 2 februarie 2021, la ora 10.00, la Ministerul Finanţelor Publice şi joi, 4 februarie, la ora 10.00, la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Tot joi, la ora 12.30 membrii Federaţiei Sindicatelor din Comerţ protestează la sediul Confederaţiei Patronale Concordia.
Protestatarii solicită „un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislaţiei”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.