Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza mai multe plângeri referitoare la discriminarea credincioşilor romano-catolici şi protestanţi faţă de cei ortodocşi, prin excepţiile de Paşte, dar şi declaraţii ale unor persoane publice din ultima perioadă. Astfel, va fi luată în discuţie şi afirmaţia lui Călin Popescu Tăriceanu referitoare la Klaus Iohannis: "Să o lase mai uşor cu ameninţările că nu e Führer ci, încă, preşedintele României".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am primit mesaje să ne autosesizăm pe faptul că de Paştele Ortodox s-au introdus excepţii, ceea ce a discriminat pe romano-catolici şi protestanţi, care şi-au sărbătorit Paştele în restricţii maxime. În acest sens, avem şi plângeri”, a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, pentru Digi24.ro.

El a spus că, după ce se va relua activitatea instituţiei, se va discuta în Colegiul Director şi despre declaraţia liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a scris, pe Facebook, despre Klaus Iohannis: "Să o lase mai uşor cu ameninţările că nu e Fuhrer ci, încă, Preşedintele României”.

"A explodat ura în spaţiul public. Mai ales online”, a spus Asztalos, făcând referire la mesajele controversate publicate de unele personalităţi publice.

Astfel, Colegiul CNCD va discuta mesajele lui Andrei Caramitru, publicate în 14 aprilie pe Facebook, prin care critică în termeni duri Biserica Ortodoxă Română şi religia ortodoxă, pe care o consideră “o sectă demonică”. În acest caz, CNCD s-a autosesizat şi s-a primit şi o plângere.

De asemenea, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a distribuit, pe Facebook, în 7 aprilie, un mesaj în care făcea referire la răspândirea virusului de către comunitatea romă din România, mesaj pe care ulterior l-a şters.

Consiliul va analiza şi postarea rasistă a profesorului Vladimir Tismăneanu, din 11 aprilie, care ulterior a fost ştearsă. 

Pe aceste două cazuri, CNCD a primit patru plângeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.