Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat, joi, după ce Federaţia Solidaritatea Sanitară a acuzat "dezinformări" privind impactul vaccinării în rândul angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, că o analiză a arătat că, în ultimele patru săptămâni, s-a înregistrat o scădere progresivă a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, cu peste 87% faţă de ultima săptămână a anului 2020. "Precizăm că această scădere este dublă faţă de cea înregistrată în rândul populaţiei generale, în aceeaşi perioadă de timp", a transmis CNCAV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Grupul de comunicare al CNCAV a precizat că în componenţa comitetului se regăsesc reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în gestionarea procesului de vaccinare la nivel naţional, din domeniille medical, logistic şi comunicare, iar în contextul pandemiei interesul fundamental de sănătate publică a vizat şi vizează vaccinarea cât mai multor persoane într-o perioadă scurtă de timp.
 
Conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, adoptată prin HG 1031/2020, campania de vaccinare a debutat în Româniaîn 27 decembrie 2020 şi s-a adresat personalului medical din domeniile sănătăţii şi social, aflat în prima linie în lupta împotriva SARS-COV-2.
 
"Menţionăm că populaţia eligibilă din această etapă a fost stabilită în baza catagrafiei efectuate înaintea debutului campaniei de vaccinare şi estimată la aproximativ 250.000 de persoane. De la debutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin peste 224.000 de persoane, iar cu prima doză de vaccin peste 247.000 de persoane din Etapa I", a arătat CNCAV.
 
În 15 februarie, specialiştii grupului medical au făcut o primă evaluare a datelor colectate la nivel naţional privind vaccinarea personalului medical din Etapa I, vaccinat cu doza I şi doza a II-a de vaccin. Acestea au fost corelate cu Platforma Coronaforms, operaţionalizată pentru raportarea cazurilor confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2.
 
"Analiza a relevat faptul că în ultimele patru săptămâni, s-a înregistrat o scădere progresivă a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, cu peste 87% faţă de ultima săptămână a anului 2020. Precizăm că această scădere este dublă faţă de cea înregistrată în rândul populaţiei generale, în aceeaşi perioadă de timp", au subliniat reprezentanţii CNCAV.
 
Potrivit sursei citate, afirmaţii precum cele ale sindicatului ar putea duce la confuzie în rândul populaţiei.
 
"CNCAV apreciază activitatea întregului corp medical din România implicat în gestionarea pandemiei la toate nivelurile sistemului de sănătate şi salută efortul depus în tot acest timp, plătit chiar cu sacrificii de vieţi omeneşti.
Susţinerea principiului transparenţei şi comunicarea optimă a datelor şi informaţiilor de interes au reprezentat şi reprezintă deziderate prioritare, iar propagarea în spaţiul public a aspectelor care pot afecta credibilitatea şi încrederea opiniei publice faţă de CNCAV sunt de natură a induce în mod nejustificat confuzie în rândul populaţiei generale asupra desfăşurării procesului de vaccinare, într-un mediu favorabil şi sigur", a transmis sursa citată.
 
Federaţia Solidaritea Sanitară a transmis, joi, un comunicat intitulat "Nu transformaţi campania de vaccinare în una de dezinformare", în care solicită Ministerului Sănătăţii, Guvernului şi preşedintelui României "clarificarea informaţiilor incorecte publicate de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) în data de 16.02.2021 privind impactul vaccinării anti-COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială".
 
"Totodată, solicităm public instituţiilor abilitate ale statului să se sesizeze şi să verifice situaţia din perspectiva unei posibile dezinformări publice intenţionate. Considerăm că o campanie de vaccinarea onestă trebuie să aibă la bază informaţii corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o campanie de dezinformare publică", a arătat Federaţia.
 
Sindicaliştii au prezentat "dovezi ale dezinformării publice, făcând trimitere la afirmaţiile publice ale reprezentanţilor CNCAV":
 
"Afirmaţia nr. 1 a reprezentanţilor CNCAV: „După vaccinarea împotriva COVID 19, infecţia cu SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 87,7% în rândul personalului din sistemul medical”
 
a) Corelaţia nu înseamnă cauzalitate
Dacă în urma vaccinării personalului medical s-a constatat o scădere cu „peste 87,7% a infecţiei cu SARS-CoV-2” (vom vedea ulterior că nici această afirmaţie nu este justificată sub această formă) atunci trebuie mai întâi eliminată posibilitatea ca această scădere să nu fie determinată de alte cauze, cum ar fi evoluţia firească a pandemiei (scăderea generală a numărului de cetăţeni infectaţi) şi evoluţia testării (riscul de a descoperi mai puţini lucrători infectaţi deoarece se testează mai puţin sau scăderea dorinţei de testare a lucrătorilor vaccinaţi).
Suplimentar, pentru a putea lua în discuţie o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi scăderea infecţiei trebuie desfăşurat un studiu care să analizeze evoluţia infecţiei la un lot egal de persoane vaccinate şi persoane nevaccinate (precum cel desfăşurat în Israel, de cei de la Calit, având ca subiecţi 300.000 cetăţeni vaccinaţi şi tot atâţia cetăţeni nevaccinaţi). În discuţie este cel mult o ipoteză ştiinţifică (şi o dorinţă colectivă, inclusiv a noastră), nu o informaţie bazată pe date ştiinţifice.
b) Existenţa corelaţiei trebuie demonstrată
Pentru a afirma că a scăzut ponderea infectării în rândul lucrătorilor vaccinaţi trebuie monitorizată evoluţia infectărilor în rândul acestora. Din datele publice existente, România nu desfăşoară nici un studiu privind infectarea SARS-CoV-2 a lucrătorilor din sănătate vaccinaţi, respectiv eficienţa vaccinurilor având ca subiecţi aceşti lucrători. Alternativa o constituie desfăşurarea unui astfel de studiu fără informarea şi acordul lucrătorilor din sănătate vaccinaţi, ceea ce este foarte grav.
c) Până la ora actuală nu există dovezi ştiinţifice privind protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID împotriva infectării cu SARS-CoV-2
Din informaţiile ştiinţifice existente până în acest moment vaccinurile anti-COVID-19 protejează împotriva formelor grave ale bolii, lipsind dovezile privind o protecţie generală împotriva infectării (respectiv a anulării riscului ca persoanele infectate să fie purtători/transmiţători ai virusului). Referindu-ne tot la studiul din Israel, rezultatele acestuia indică „o reducere cu 94% a ratei infecţiei simptomatice (s.n.) şi o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii”, evitând să vorbească despre absenţa infectării (asimptomatice) cu SARS-CoV-2 a celor vaccinaţi. În absenţa dovezilor ştiinţifice din faptul că ne dorim (şi noi) să fie aşa nu putem deduce că este aşa.
d) Dacă vaccinul ar proteja împotriva infectării (prezenţei virsului în organism - later edit) atunci asta ar însemna că cei vaccinaţi nu mai trebuie să respecte măsurile de protecţie
În absenţa unor date relevante privind protecţia împotriva infectării (şi a calităţii de transmiţător al virusului) a celor vaccinaţi este necesar ca instituţiile statului să considere că nu există o asemenea protecţie. În caz contrar, există riscul ca ele să transmită un fals sentiment de siguranţă celor vaccinaţi, aceştia riscând să devină transmiţători ai virusului.
 
Afirmaţia nr. 2 a reprezentanţilor CNCAV: „Din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89.96% dintre acestea (98.84% cu o doză).”
 
Conform datelor oficiale în prima fază a vaccinării au fost incluşi toţi lucrătorii din sănătate şi asistenţă socială. Cu alte cuvinte, sunt eligibili toţi lucrătorii din sectorul sănătate şi din sectorul asistenţă socială.
a) Datele privind numărul de lucrători din sectoarele sănătate şi asistenţă socială publicate sunt eronate
Lotul lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială avut în vedere de reprezentanţii CNCAV este de „aproximativ 250.000 persoane eligibile pentru faza I”. Însă, conform datelor INS (valabile pentru anul 2019) sectorul sanitar şi sectorul asistenţă socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de „aproximativ 250.000 persoane eligibile” comunicat de oficialităţi pentru acelaşi sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători (excluderea de la numărătoare ar putea avea legătură, spre exemplu, cu refuzul vaccinării într-un număr mare de cazuri). Pentru o corectă informare publică ar trebui să ştim care este evoluţia infectărilor în cazul celor 145.462 de lucrători din sectorul sănătate şi sectorul asistenţă socială care nu au fost incluşi în categoria lucrătorilor esenţiali. Nu putem exclude riscul unei „selecţie statistice” preferenţiale a lucrătorilor vaccinaţi din cele două sectoare, efectuată de cei de la CNCAV pentru a putea raporta o campanie reuşită.
b) Informaţiile CNCAV nu corespund cu informaţiile publice privind nivelul ezitării vaccinale pentru aceste categorii de personal
Informaţiile publice oferite de reprezentanţii CNCAV nu coincid cu cele colectate public de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS) pe Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate . Conform acestor date din cei 40.627 lucrători pentru care avem informări oficiale din partea unităţilor sanitare privind statusul vaccinal, doar 18.555 au fost vaccinaţi (adică 45,67%). Datele privind numărul de lucrători din sănătate vaccinaţi existente pe Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate au fost preluate de la un număr de 106 unităţi publice care au transmis informaţiile în mod oficial până acum, ele reprezentând aproximativ 20,314% lucrătorilor din totalul angajaţilor din sector public sănătate. Solicitarea informaţilor a fost transmisă tuturor unităţilor sanitare, acestea fiind rezultatele primite până în acest moment. Platforma indică atât fiecare unitară care a transmis informaţiile şi procentul lucrătorilor vaccinaţi din acea unitate cât şi distribuţia vaccinării pe categorii de personal.
Dacă sunt vaccinaţi doar cca. 50% dintre lucrători atunci nu putem atribui reducerea infectării cu 87,7% vaccinului.
c) Datele privind evoluţia numărului de lucrători infectaţi sunt incerte
Incapacitatea iniţială a instituţiilor statului de a monitoriza infectarea lucrătorilor din sănătate cu virusul SARS-CoV-2 este de notorietate, ea determinându-ne să construim Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Absenţa unei baze de date publice în acest domeniu, creată de instituţiile statului cu proceduri clare şi transparente de colectare şi prelucrare a datelor, aşezate pe baze ştiinţifice, justifică în continuare neîncrederea în toate informaţiile publice oficiale pe această temă.
Conform regulilor aplicabile comunicării de informaţii ştiinţifice, reprezentanţii CNCAV au obligaţia să indice sursa informaţiilor privind evoluţia numărului de lucrători infectaţi, fiecare dintre cei interesaţi putând verifica aceste informaţii. Deocamdată singura sursă publică de informaţii publice este https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/
Semnalăm şi o nereuşită majoră a campaniei de vaccinare în rândul lucrătorilor din sănătate: numărul mare de cazuri în care aceştia nu s-au putut vaccina în prima fază (din diferite motive: erau infectaţi sau în perioada post-infecţia, au ezitat iniţial etc.) iar acum nu mai pot fi programaţi pentru vaccinare.
Constatăm că obligaţia de informare publică a reprezentanţilor CNCAV s-a transformat din neştiinţă sau rea voinţă într-o dezinformare publică. Dacă este o acţiune intenţionată atunci legea prevede sancţiuni pe care alte instituţii ale statului trebuie să le aplice. Atragem atenţia că dezinformările publice efectuate de instituţii ale statului erodează încrederea populaţiei, crescând ezitarea vaccinală. Astfel de dezinformări riscă să întreţină curentul antivaccin.
(Later edit (18.02.2021, ora 14:00): Prin „protecţia protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID împotriva infectării cu SARS-CoV-2” ne referim, aşa cum stabileşte contextul, la protecţia cetăţenilor împotriva prezenţei virusului în organism. Pentru acest tip de protecţie (pentru protecţia împotriva infectărilor asimptomatice) dovezile sunt încă insuficiente (dovadă fiind şi menţinerea obligaţiei de respectare a măsurilor de protecţie la cei vaccinaţi). Nu am contestat eficienţa măsurilor de protecţie a vaccinurilor împotriva COVID-19, respectiv împotriva formelor simptomatice ale bolii, pentru aceasta dovezile fiind concludente (în limitele specificate de furnizori).)".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.