Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că lucrările la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila sunt în întârziere, deşi constructorul şi-a asumat darea în folosinţă a obiectivului la sfârşitul acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila şi-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între judeţele Brăila şi Tulcea. Din păcate, ritmul de lucru şi mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deşi termenul contractual de finalizare era sfârşitul anului 2021. Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcţie a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%”, au arătat reprezentanţii CNAIR, luni, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat (inclusiv testarea şi echiparea) împreună cu aproximativ 11 kilometri din drumurile de legătură la sfârşitul anului 2022.

”Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor prin decizia instanţei de apel, constructorul este în continuare în întârziere pe întregul proiect. În plus, această extensie (obţinută ca urmare a acţiunii în instanţă a WEBUILD S.P.A) se poate referi doar la o secţiune a obiectivului (partea de pod) şi nu la întregul contract. CNAIR aşteaptă motivarea instanţei pentru a putea stabili exact ce presupune extensia de timp în cauză”, a menţionat CNAIR.

Situaţia litigiilor dintre CNAIR şi WEBUILD S.P.A în cadrul contractului Proiectare şi execuţie „Pod Suspendat peste Dunăre în zona Brăila” este următoarea: un număr total de 21 de dosare; 9 dintre aceste dosare au fost câştigate de CNAIR SA (5 câştigate în primă instanţă şi 4 definitiv); 1 dosar pierdut definitiv de CNAIR SA. În celelalte 11 dosare instanţele nu s-au pronunţat în sensul admiterii sau respingerii cererilor.

Valoarea contractului pentru podul de la Brăila este de 2.375.159.389,70 lei cu TVA. Lungimea podului suspendat este de 1.974,30 metri, iar lungimea drumului principal Brăila-Jijila: 19,095 kilometri. Lungimea drumului de legătură cu DN 22 Smârdan-Măcin: 4,328 kilometri. 

Contractul a fost semnat în 19 ianuarie 2018, iar termenul contractual de finalizare era 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.