Comisia de jurisdicţie va face verificări în cazul medicului Gheorghe Burnei pornind de la corectitudinea stabilirii diagnosticului, efectuarea manevrelor chirugicale, competenţa cu privire la deciziile chirugicale, tratamente postoperatorii, cât şi informarea familiei cu privire la starea pacientului, procedurile la care va fi supus şi consecinţele acestora, a explicat, miercuri, pentru News.ro, preşedintele Colegiului Medicilor România (CMR), Gheorghe Borcean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat şi va face verificări în cazul medicului ortoped Gheorghe Burnei ca urmare a informaţiilor apărute în presă. 

"Primul gest pe care îl face Comisia de jurisdicţie este înştiinţarea medicului acuzat, în scris, cu privire la faptul că va fi audiat. Pentru fiecare caz în parte, comisia de jursidicţie solicită de la comisia de specialiate a Colegiului opinii legate de cazul medical. Acestea trebuie să ateste, în principiu, dacă medicul a avut competenţa legală pentru practicarea acelor manevre pentru care este acuzat, dacă a avut experinţa necesară pentru acel caz, dacă a fost diligent în practicarea acelor gesturi pentru care este acuzat, acesta însemnând dacă a avut diagnostic corect şi complet asupra fiecărui caz, luat individual. De asemenea, se verifică dacă a ales corect, în funcţie de specificul fiecărui caz, tehnica şi tactica abordată, dacă a avut în vedere particularităţile anatomice şi funcţionale ale segmentelor osoase abordate, dacă a cunoscut şi a evaluat corect că osul copilului va creşte şi dacă a cunoscut posibilele complicaţii ale bolii şi ale tratamentului", a explicat preşedintele CMR, pentru News.ro. 

Comisia analizează, de asemenea, dacă complicaţiile apărute la un pacient sau la mai mulţi, în funcţie de sesizare, le-au fost diagnosticate şi tratat corespunzător, dacă medicul a evaluat corect prognosticul cu şi fără terapie şi dacă i-a informat pe aparţinătorii copilului despre toate acestea.

În urma acestor verificări, Comisia de jurisdicţie va face o propunere de decizie care va fi înaintată Comisiei de disicplină a Colegiului Medicilor Bucureşti, ce va avea propria hotărâre în acest caz. Decizia va putea fi contestată la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România, apoi în instanţă.

La Spitalul “Marie Curie” au mers, miercuri, poliţişti şi procurori, care fac din nou percheziţii, în birouri din secţia de Ortopedie, în prezenţa medicului Gheorghe Burnei. Anchetatorii au făcut şi sâmbătă percheziţii la Spitalul "Marie Curie”, de unde au fost ridicate mai multe documente, iar unele birouri au fost sigilate.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a început miercuri verificările la Spitalul "Marie Curie”, după ce medicul Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi este suspectat că a făcut experimente pe copii folosind dispozitive medicale confecţionate artizanal, oase de vită fierte şi filtre de tanc, în condiţiile în care spitalul punea la dispoziţie proteze omologate.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut sâmbătă noapte de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă a lui Burnei şi a dispus plasarea în arest la domiciliu, decizie care nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

"În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii susţin că există suspiciunea rezonabilă ca numărul faptelor de care ar putea fi acuzat Burnei să crească, deoarece acuzaţiile care i se aduc privesc faptele săvârşite în doar o parte din perioada supusă cercetărilor.

Potrivit procurorilor, există indicii că Gheorghe Burnei ar fi săvârşit infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, “stare pe care inculpatul prin acţiunile sale intenţionate a agravat-o”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...