Consiliul Judeţean Iaşi a transmis Ministerului Sănătăţii cererea de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, cu 500 de paturi, din care 450 pentru spitalizare continuă şi 50 pentru spitalizare de zi.. Investiţia totală pentru construirea şi dotarea spitalului este de 1.479.904.083,97 de lei, iar bugetul solicitat din PNRR reprezintă 60 la sută din această sumă, respectiv 887.942.450,38 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cererea de finanţare se precizează că proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară s-a născut în urma parteneriatului iniţiat de Ministerul Sănătăţii, la care s-au alăturat Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Comunei Miroslava şi Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. G.I.M. Georgescu". 

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară se va crea prin transformarea actualului Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Potrivit Legii Sănătăţii, fondurile necesare pentru cofinanţarea proiectelor aflate în implementare sau a proiectelor noi finanţate din fonduri externe nerambursabile se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite, respectiv Ministerul Sănătăţii. 

Solicitarea de finanţare este însoţită de devizul general de investiţie, hotărârile prin care terenul de 12 hectare, pe care va fi construit Institutul, trece din proprietatea comunei Miroslava în proprietatea judeţului Iaşi, hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, autorizaţia de construire şi acordul de mediu.

“Am demonstrat încă o dată ce capacitate administrativă are Consiliul Judeţean Iaşi. În doar un an, am reuşit să avem Studiul de Fezabilitate şi documentaţia pentru IRMC finalizate, am obţinut autorizaţia de construire şi am mai îndeplinit o etapă - depunerea cererii de finanţare pentru acest obiectiv, esenţial pentru regiunea noastră. Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară nu va fi doar un spital, ci un centru integrat de boli cardiovasculare, ce va răspunde nevoilor acute ale pacienţilor din Moldova. În regiunea noastră există un pat de spital la 45.000 de locuitori, în timp ce în restul ţării raportul este de 13.000 de locuitori la un pat de spital. Nu facem decât să cerem ceea ce ni se cuvine, iar statul român ar trebui să prioritizeze investiţiile în domeniul sănătăţii ca să construim la Iaşi această unitate medicală. Toţi oamenii politici au datoria faţă de comunitatea ieşeană să se unească în jurul acestui proiect şi să reprezinte interesele celor care i-au ales’’, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.

 Potrivit proiectului, capacitatea IRMC Iaşi va fi de 500 de paturi, din care 450 pentru spitalizare continuă şi 50 pentru spitalizare de zi. Institutul va avea 27 de secţii şi departamente sau compartimente, dintre care 7 nu există România, 14 săli de operaţie şi o secţie ATI de 80 de paturi. Regimul maxim de înălţime al construcţiilor va fi de 8 niveluri (înălţimea maximă: 30 de metri), acestea având o suprafaţă construită totală de 24.525,07 metri pătraţi, precizează CJ Iaşi.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.