Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi aprobată legea prin care este asigurată finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat ca procedura de achiziţie publică pentru alegerea proiectantului să fie finalizată în această toamnă, astfel încât să nu existe decalaje mari între acest spital şi cele regionale de la Cluj şi Iaşi. Proiectul constă în construirea unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 de paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest, ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi va fi organizat în şapte grupuri de specialităţi medicale strâns relaţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Actul normativ aprobă contractul de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 6 aprilie 2022 şi la Luxemburg la 11 aprilie 2022.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, proiectul constă în construirea unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 de paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest, ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi va fi organizat în şapte grupuri de specialităţi medicale strâns relaţionate.

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale pentru pacienţii care necesită intervenţii acute, de nivel secundar şi terţiar, ce implică tehnologie şi experienţă de nivel înalt, precum şi de a asigura servicii de diagnosticare şi tratare a cancerului pentru populaţia din regiunea de Sud-Vest a ţării.

Valoarea proiectului de investiţii se ridică la aproximativ 602,74 milioane de euro şi se va asigura din împrumutul BEI în valoare de 368 milioane de euro, iar diferenţa de circa 140,52 milioane de euro, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat. În condiţiile în care pe parcursul implementării proiectului suma disponibilă din fonduri nerambursabile pentru acest proiect este mai mare decât suma estimată iniţial, valoarea împrumutului va fi ajustată corespunzător, mai indică sursa citată.

Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 – 2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de promotor şi agenţie de implementare.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Astăzi aprobăm legea prin care asigurăm finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. Practic, se realizează alinierea cu celelalte două spitale de urgenţă, de la Cluj şi de la Iaşi, şi îmi exprim încrederea că probabil vom şi demara proiectele ca ele să se întâmple, să se realizeze, ţinând cont de faptul că mai avem, de asemenea, aproximativ 2 miliarde de euro alocaţi prin PNRR şi avem, de asemenea, o listă în aşteptare care trebuie să fie operaţionalizată şi sper să avem o decizie în acest sens cât mai curând posibil", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

El a explicat că "este foarte important să putem să folosim toate instrumentele financiare pe care le avem la dispoziţie şi să prioritizăm toate obiectivele astfel încât să putem să consolidăm serviciul de sănătate publică".

"Prin această lege de astăzi discutăm de o investiţie estimată de aproximativ 600 de milioane, din care 368 vor fi asiguraţi de către Banca Europeană de Investiţii", a precizat premierul.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că este important ca şi Spitalul Regional Craiova să intre în procesul de proiectare efectivă a unităţii medicale.

"Celelalte două spitale, apropo de stadiul acestor investiţii, se află în proces de proiectare. Proiectarea a fost acordată unor companii cu care eu deja m-am întâlnit şi care au promis că până la începutul anului viitor, probabil până în primăvară, aceste proiecte vor fi finalizate. Şi la Craiova sperăm să putem să începem proiectarea, să finalizăm procedura prin achiziţie publică a proiectantului în această toamnă, astfel încât să nu existe decalaje mari între cele trei obiective majore de investiţii", a afirmat Rafila.

El a menţionat, referitor la PNRR, că se află în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind criteriile de eligibilitate din lista găsită la Ministerul Sănătăţii la sfârşitul anului 2021.

Rafila a precizat că au loc şi consultări cu Comisia Europeană pentru ca aceste criterii să fie validate şi să constituie "o bază de alegere obiectivă a listei de minim 25 de obiective de investiţii de asistenţă medicală spitalicească din lista iniţială de 49".

"De data aceasta le vom alege pe baza unor criterii obiective care să nu suscite niciun fel de discuţii pentru că la lista iniţială de 49 nu am reuşit să identificăm astfel de criterii", a adăugat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.