Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize. În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.„Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul. Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, în care şi-a prezentat argumentele în favoarea prezentării acestora date, a precizat că nu există niciun conflict între el şi premier. ”Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, conchide el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ”Ministerul Sănătăţii a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie şi vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informaţii absolut fireşti şi nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe judeţe, şi pe centre de vaccinare”,  a scris pe Facebook ministrul, prezentându-şi argumentele: 
 
- Transparenţa deranjează - ”Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu”, precizează Voiculescu.
- Transparenţa nu este negociabilă - ”Am deschis uşa cabinetului de ministru şi am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparenţă atunci când eram în societatea civilă şi, mai apoi, din opoziţie. Am cerut transparenţă atunci când guvernul ne minţea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la “Colectiv". Am cerut transparenţă atunci când se ascundeau achiziţii de miliarde. Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez nişte reguli proaste, ci să le schimb - în măsura în care pot”, adaugă ministrul.
- Transparenţa şi democraţia sunt inseparabile - ”România este incă din 2013 membră a iniţiativei internaţionale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ - "Open Government Partnership", al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise şi planuri naţionale pe domenii, inclusiv sănătate, că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepţiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese şi limitative. Informaţiile publicate de Ministerul Sănătăţii nu au caracter secret şi nu se încadrează în excepţiile Legii 544”, argumentează Voiculescu.
- ”Transparenţa nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred. În ţara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalţi şi sub 15% au încredere în Guvern şi în Parlament, transparenţa este o promisiune de onestitate faţă de oameni şi o dovadă de încredere între cetăţenii plătitori de taxe şi autorităţile remunerate din această sursă”, precizează Vlad Voiculescu.
El mai afirmă că, pentru a reuşi să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar şi de cooperarea dintre instituţii şi cetăţeni, iar pentru ca această cooperare să funcţioneze, este important ca cetăţenii să ştie clar ce face guvernul oricând este posibil.
”În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal. PS Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenţei, aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, conchide ministrul Sănătăţii.
UPDATE - „Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date publice secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparenţa e un obiectiv nu doar al Ministerului Sănătăţii, dar şi al Guvernului”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Întrebat în legătură cu faptul că premierul s-a referit la numărul de teste pe judeţe pe care MS le-a publicat pe 4 martie şi dacă avea avize de la STS, SRI, Vlad Voiculescu a replicat: ”Avize STS, SRI pentru numărul de teste?  Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că e un lucru pe care îl aşteptam cu toţii”.
”N-a trimis premierul Corpul de control”, a precizat Voiculescu.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătăţii a publicat numărul de teste de COVID-19 care a fost făcut în fiecare judeţ, iar apoi a anunţat că mai sunt chestiuni care trebuie remediate în legătură cu acele informaţii. 
 
“Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a transmis Florin Cîţu.
 
Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a publicat datele respective fără a avea avizele necesare, premierul a răspuns: “Vom vedea”.
 
Ministerul Sănătăţii a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat.
 
Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au făcut 4.962 de teste.
 
A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.