Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, într-un interviu la Adevărul Live, că trebuie să existe curajul de a scoate la suprafaţă problemele cu care se confruntă sistemul medical din România pentru ca lucrurile să poată să funcţionze în domeniul Sănătăţii, subliind că exact acest lucru îl face în prezent ministrul Vlad Voiculescu, motiv pentru care este ”atacat”, precizând, totodată, că sistemul medical nu este irecuperabil, dar există probleme care ”au fost ascunse din mândrie patriotic, probabil, în anii trecuţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În Sănătate am început cu câteva lucruri care, dacă sunt continuate, cred eu, se poate schimba faţa sistemului medical din România. În primul rând, să avem curajul să scoatem la suprafaţă problemele pe care le avem. E important să avem curajul acesta, pentru că vedeţi că atunci când începem să le scoatem la suprafaţă vedem deja atacuri asupra celor care fac acest lucru. Şi asta a început să facă domnul ministru Voiculescu, să aibă curajul să pună punctul pe I, să pună problemele pe care le avem pe masă. Asta nu înseamnă că sistemul medical din România este irecuperabil, ci înseamnă că avem probleme care au fost ascunse tot din mândrie patriotică probabil în anii trecuţi”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Cioloş a ţinut să sublineze faptul că este mândru de faptul că în Sănătate actualul Guvern a început să pună ”degetul pe rană”.

”Sunt mândru de mai multe lucruri pe care am început să le facem. Am început să punem degetul pe rană în Sănătate – un domeniu în care, din păcate, în ultimii ani, tot probabil dintr-o mândrie din asta patriotică prost înţeleasă nu s-au recunoscut anumite lucruri care nu mergeau. (...) Am început să recunoaştem că sunt anumite probleme, în unele cazuri am recunoscut-o pentru că am constatat-o, în altele pentru că au constatat-o alţii din exterior şi au pus pe masa Guvernului anumite rapoarte care ne-au arătat că trebuie începute reforme şi în domeniul Sănătăţii”, a punctat Cioloş.

El a arătat că nu a existat o politică de utilizare a resurselor bugetare în Ministerul Sănătăţii până acum pe partea de investiţii.

”În fiecare an, ministrul însuşi aproba direct priorităţile de investiţii la un spital sau altul fără niciun criteriu clar, coerent, predictibil pentru mai mulţi ani de zile”, a spus premierul, adăugând că în acest moment există o strategie de investiţii în infrastructură spitalicească.

De asemenea, Dacian Cioloş a susţinut că ministrul Sănătăţii a fost învinovăţit pe nedrept în cazul scandalului transplanturilor, arătând că nu este vina acestuia că a avut curajul să spună lucrurilor pe nume şi să ia măsuri. Premierul a apreciat că, dacă ar fi fost luate măsuri în domeniu de către foştii miniştri ai Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Transplanturilor ar fi fost auditată mai de mult, nu s-ar fi ajuns în această situaţie.

"Şi acolo au fost foarte multe lucruri puse sub preş, s-a încercat culpabilizarea pe nedrept a ministrului Sănătăţii, care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, aşa cum a făcut-o şi în alte cazuri, şi nu numai să spună lucrurilor pe nume, ci să ia şi nişte măsuri. Dacă miniştrii care au fost ar fi ţinut cont de ce a spus Corpul de control în ultimii ani şi ar fi luat măsuri, atunci probabil că nu s-ar fi ajuns la situaţia asta, să-l culpabilizezi pe ministru pentru că sunt unii care stau pe lista de aşteptare şi nu pot face transplant în România. Nu e vina ministrului Voiculescu. Şi nu este vina lui că are curajul să spună lucrurile pe nume şi să-şi asume anumite decizii. Aceste decizii ar trebui să şi le asume şi cei din conducerea clinicilor, spitalelor şi toţi cei care vociferează acum", a arătat Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.