Cinci operatori economici din Maramureş au fost închişi temporar de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), fiind date şi amenzi în valoare de aproape 280.000 de lei. Printre neregulile găsite de echipele de control s-au aflat spaţii de depozitare insalubre, ouă fără data limită de consum, fructe şi legume mucegăite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
ANPC a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, primele rezultate ale Comandamentului Maramureş, unul dintre cele cinci comandamente de control, special constituite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru sezonul estival 2022.
Astfel, în perioada 1 – 12 iulie au fost controlaţi 45 de operatori economici din zonele Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Valea Izei.
“Întreaga ţară are nevoie de o abordare unitară şi de o curăţenie generală! Suntem aici pentru consumatori şi tocmai prin acţiunile noastre îi protejăm şi le oferim un turism de calitate! Noi, prin sancţiunile aplicate, măsurile luate şi comunicarea către presă a acestora, aratăm că lucrurile vor fi mai bune! Suntem o echipă care se dovedeşte eficientă! Primul pas a fost să ne mobilizăm, acum să arătăm că suntem fermi, iar, la sfârşitul acţiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate,” a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.  
Printre neregulile descoperite de echipele de control s-au aflat schimbarea stării termice a unor produse şi preparate, depozitarea sau comercializare unor produse alimentare şi preparate fară elemente de identificare-caracterizare, fără preţuri pe unitatea de măsură, legume şi fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai, comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum, utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureţilor din sârma, lipsa afişării preţurilor/unitate de măsură/monedă. 
De asemenea, comisarii ANPC au mai găsit spaţii de depozitare şi spaţii frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată şi preparatelor calde sau reci şi care nu funcţionau la parametrii prevăzuţi,  fiind improprii depozitării produselor, comercializarea unor produse fără documente de provenienţă, existenţa unor produse depozitate direct pe paviment, prezenta muştelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare, utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adaugă carne fiartă anterior şi congelată),  
existenţa unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.  
În urma acţiunilor de control au fost date 35 de amenzi în valoare de 279.000 de lei. De asemenea, au fost închişi temporar cinci operatori economici până la remedierea deficienţelor, oprite definitiv de la comercializare produse alimentare de 4.000 de lei, încetarea practicii comerciale incorecte, oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 70.000 de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.