Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că profesorii care susţin că au probleme medicale şi lipsesc de la unitatea de învăţământ mai multe zile trebuie să prezinte un cerificat medical la revenirea în unitatea de învăţământ, în caz contrar urmând să suporte consecinţe, inclusiv de natură salarială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Aşa cum este foarte greu de prioritizat între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate, este greu de prioritizat între drepturile individuale ale fiecăruia şi interesul comunităţii. Avem deja două categorii exceptate, cadre didactice care pe baza unor vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, fiind angajaţi e nevoie de o certificare de la un medic de medicina muncii sau de la medic curant, au recomandare de a nu se prezenta în colectivităţi, au toate motivele să rămână în predarea online. Important e ca la nivelul şcolii să se cunoască aceste lucruri şi să se programeze ora o zi pe săptămână în care elevii să nu vină la şcoală dacă se ştie dinainte că profesorul nu va veni să predea, ci va preda online, să nu vină la şcoală într-o zi şi pentru online şi pentru fizic. Să sperăm că o zi pe săptămână va fi suficient, dacă nu va fi suficient va fi joia şi vinerea, cum decide fiecare şcoală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, întrebat sâmbătă seara la Realitatea PLUS dacă vor fi consecinţe pentru cadrele didactice care vor refuza prezenţa fizică la şcoala de teama pandemiei. 
 
El a menţionat că în cazul în care un cadru didactic lipseşte mai multe zile, la revenirea în cadrul unităţii de învăţământ trebuie să prezinte un certificat medical, în caz contrar riscând să suporte consecinţe, inclusiv de natură salarială. 
 
„A doua categorie, mai greu de prevăzut este aceea a cadrelor didactice care vor prezenta simptome sau declară că prezintă simptome specifice şi atunci nimeni nu le poate face nimic, nu pot fi sancţionaţi. Nu poţi verifica dacă el a avut într-adevăr o temperatură de 37,5 sau nu a avut. Îţi declară că a avut sau că se simte rău, că are o stare generală proastă. Sunt lucruri foarte greu de verificat. (...) Există o perioadă de câteva zile în care dacă te simţi rău, trei zile la elevi spre exemplu, nu necesită niciun fel de adeverinţă medicală. E suficient anunţul părinţilor pentru diriginţi, învăţători, profesori. Peste o anumită perioadă dacă tot declari zi de zi că te simţi rău şi ai simptome la un moment trebuie să vii şi cu un certificat medical. Dacă nu vii cu un certificat medical care să genereze un concediu medical, sigur că vei suporta consecinţe inclusiv de natură salarială”, a explicat ministrul Educaţiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.