Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, luni, un proiect de hotărâre prin care bugetul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) va fi suplimentat cu 108 de milioane de lei la credite de angajament şi cu 15 milioane de lei la credite bugetare. CGMB a corectat, astfel, eroarea dintr-o altă hotărâre, dată în septembrie, în care au apărut preţuri de 10.000 de ori mai mari la trei echipamente medicale destinate Spitalului Carol Davila, generându-se astfel un total de 130 de milioane de lei la credite de angajament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se aprobă suplimentarea cu suma de 108.701,00 mii lei la credite de angajament şi cu 15.000 de mii lei la credite bugetare în bugetele spitalelor", potrivit hotărârii CGMB.

În Raportul de specialitate se arată că Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a semnalat o eroare materială în totalul sumei de repartizat conform HCGMB nr. 226/2016 cauzată de "comunicarea vădit eronată" a unor preţuri de către Spitalul Carol Davila (de 10.000 de ori mai mare la trei echipamente medicale).

"Eroarea fiind vădită şi observată ulterior se impune cu ocazia aplicării art. 3 din HCGMB nr. 226/2016 corectarea ei, ceea ce se propune prin proiectul propus spre aprobare", potrivit Raportul de specialitate.

Potrivit Hotărârii, Spitalul Filantropia primeşte 2,8 milioane de lei pentru aparatură şi echipamente medicale, Spitalului Carol Davila i se alocă 14,2 milioane de lei, iar Spitalului Colentina, 8,3 milioane de lei.

De asemenea, Spitalul Foişor primeşte 38,9 milioane de lei, Spitalul Sfântul Ştefan, 2,4 milioane de lei iar Spitalul Nicolae Malaxa - 5,7 milioane de lei.

Totodată, Spitalul de Copii Victor Gomoiu va primi 1,2 milioane de lei, pentru aparatură şi echipamente medicale, în timp ce Spitalului Victor Babeş i se alocă două milioane de lei. O sumă mult mai mare, 23 de milioane de lei, este alocată Spitalului Colţea. La rândul său, Spitalul Theodor Burghele primeşte 7,1 milioane de lei, iar Spitalul Panait Sârbu - 1,5 milioane lei.

Pentru Spitalul Alexandru Obregia sunt alocate 243 de mii de lei, iar pentru Spitalul Constantin Gorgoş - 30 de mii de lei.

Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri primeşte, prin hotărârea CGMB, 796 de mii de lei.

Separat de toate sumele de mai sus, reprezentând credite de angajament care totalizează 108,7 milioane de lei, Spitalul Foişor primeşte, din credite bugetare,15 milioane de lei.

CGMB a aprobat şi Proiectul de hotărâre pentru rectificarea bugetului Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi a bugetelor unor spitale pe anul 2016.                

"Influenţa, per total, în bugetul instituţiei este zero. Se propun modificări în structura bugetului prin redimensionarea cheltuielilor de investiţii şi a celor cu reparaţii curente aflate în sarcina ASSMB cu redistribuirea economiei de 33.712 mii lei”, se arată în raportul de specialitate întocmit de Direcţia Generală Economică din Primăria Capitalei.

Astfel, scad cheltuielile cu reparaţiile curente cu 9,2 milioane de lei şi cu 41,6 milioane de lei cele din proiectul Extinderea, modernizarea, echiparea Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu.

Banii sunt redistribuiţi către reconstrucţia, reamenajarea şi echiparea  Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor care primeşte, în plus, 17,6 milioane de lei; diferenţa fiind reprezentată de cheltuielile de capital din domeniul sănătăţii.

Managerii celor 19 spitale din cadrul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) i-au spus primarului general Gabriela Firea, într-o întâlnire la sediul Primăriei Capitalei, pe 13 octombrie, care sunt problemele cu care se confruntă, în urma discuţiilor stabilindu-se ca fiecare unitate sanitară să transmită proiectele urgente, pentru a putea fi cuprinse în proiectul de rectificare bugetară.

"Vreau să vă asigur de tot sprijinul meu şi al noii echipe de la Administraţia Spitalelor, care va susţine proiectele importante pe care le propuneţi. Şi mă refer aici la consolidări, la dezvoltarea fie a unor noi corpuri de clădire acolo unde este necesar, fie a unor noi secţii sau la  fonduri pentru dotări cu echipamente moderne", le-a spus primarul Gabriela Firea managerilor de spitale.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre situaţia Spitalului Gomoiu, unde în următoarele săptămâni ar urma să fie pus în funcţiune noul ambulatoriu.

Reprezentanţii municipalităţii au arătat că, în ceea ce priveşte noul spital, în prezent construcţia este realizată 80 la sută, însă lucrările sunt sistate din cauza faptului că între constructor, consultant şi beneficiar au avut loc discutii cu privire la conţinutul contractului şi o serie de obiecţiuni arătate în corespondenţa dintre ASSMB, consultant (Asocierea AECOM Ingenieria SRL& TECNIC Consulting Engineering Romania SRL) şi constructor (Asocierea Compagnie  d'Enterprises CFE SA/CFE Contracting and Engineering/SLRL Atelier d'Architecture Christian Tanascaux & Alsa Imed SRL).

"La această dată se depun eforturi în vederea concilierii dintre cele trei părţi, pentru deblocarea situaţiei. În cadrul acestor discuţii se va fixa şi un nou termen de finalizare a lucrărilor. Menţionăm că nu s-au depasit costurile iniţiale stabilite prin contract. În perioada imediat următoare se va stabili structura organizatorică a noului spital, analizându-se posibilitatea creării unui compartiment de primiri urgenţe”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

Despre ambulatoriul de la Spitalul Foişor, care reprezintă o investiţie importantă având în vedere prezenţa zilnică a  peste 100 de pacienţi la camera de gardă, reprezentanţii municipalităţii au spus că acesta va fi construit cu fonduri de la bugetul local.

Un alt proiect despre care s-a discutat în întâlnire a fost extinderea Spitalului Filantropia, prin construirea unui nou corp de clădire care să fie conectat la clădirea existentă printr-o pasarelă. Managerul Spitalului Filantropia a arătat că oportunitatea acestei propuneri este justificată de numărul tot mai mare de solicitări venite din partea pacienţilor, dar şi  de numărul suficient de personal medical tânar,  ultracalificat la centre medicale universitare din Europa, precum Londra şi Paris, de care dispune în acest moment spitalul.

În ce priveşte Spitalul "Sfânta Maria”, primarul Capitalei l-a asigurat pe manager că va face toate demersurile pentru ca departamentul specializat în transplant pulmonar nou înfiinţat în cadrul acestei unităţi medicale şi acreditat de Agenţia Naţională de Transplant să poată funcţiona, arătând că în prezent acesta este în curs de avizare.

În cadrul discuţiilor s-a mai stabilit ca la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" să fie disponibilizate fondurile necesare pentru înfiinţarea unei camere de izolare la standarde europene, destinate pacienţilor cu afectiuni neuropsihice care necesită tratamente speciale.

Totodată, se vor aloca fonduri şi pentru Spitalul de Boli Cronice "Sfântul Luca", în vederea construirii unui bazin de înot destinat recuperării pacienţilor.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti este condusă, din 5 iulie, de Emanuel Gabriel Botnariu, care a fost numit în funcţie pentru o perioadă de şase luni, după ce Virgil Păunescu a demisiojnat, la scurt timp după alegerile locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.