Grupul Thales şi compania Marvel Fusion vor coopera pentru extinderea sistemului laser instalat la ELI-NP, în vederea validării unor aspecte cheie ale tehnologiei propuse de Marvel Fusion pentru obţinerea energiei de fuziune. Compania germană Marvel Fusion devine astfel prima companie privată care stabileşte o colaborare ştiinţifică cu cel mai puternic sistem laser din lume. În acelaşi timp, colaborarea celor trei entităţi reprezintă pentru compania franceză Thales consolidarea poziţiei de lider în proiectarea, dezvoltarea şi producţia de sisteme laser cu stare solid pentru ştiinţă, industrie şi spaţiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thales, lider global în tehnologii avansate, îşi uneşte forţele cu compania germană de tehnologie de fuziune Marvel Fusion şi Centrul de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) din România pentru extinderea sistemului laser de mare putere în vederea efectuării unor cercetări relevante pentru fuziunea nucleară, ca nouă sursă de energie pentru viitor. Pe parcursul anului 2023, cei trei parteneri intenţionează să îmbunătăţească parametrii sistemului laser, cum ar fi contrastul temporal al impulsului laser, ceea ce va permite obţinerea unor capabilităţi unice necesare cercetării proceselor de fuziune bazate pe laser.

După încheierea cu succes a adaptărilor propuse, Marvel Fusion va deveni prima companie privată care stabileşte o colaborare ştiinţifică cu ELI-NP, datorită aplicabilităţii complementare a sistemului laser românesc şi a tehnologiei propuse de Marvel Fusion. Ca parte a cooperării continue cu ELI-NP, Thales va furniza o nouă unitate de extindere temporală a impulsurilor laser, ceea ce va reduce iniţial puterea de vârf. Impulsurile extinse, mai puţin puternice, vor putea fi apoi amplificate şi comprimate. Acest proces face parte din metoda CPA (Chirped Pulse Amplification), pentru a cărei dezvoltare Dr. Donna Strickland şi Dr. Gérard Mourou au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2018. Gérard Mourou face parte din Comitet pentru Ştiinţă şi Tehnologie al companiei Marvel Fusion. Campania experimentală va fi iniţiată în anul 2023, în parteneriat de către Marvel Fusion şi Thales la Centrul ELI-NP şi va urmări validarea parametrilor-cheie ai interacţiunii laser-materie între impulsurile laser de mare intensitate cu durate de zeci de femtosecunde (o femtosecundă este o milionime dintr-o miliardime de secundă) şi ţinte nanostructurate de combustibil. Pe parcursul experimentelor, oamenii de ştiinţă vor examina procesele fizice esenţiale ale interacţiunii şi optimizarea acestora. Ulterior, rezultatele vor fi publicate într-un jurnal peer-reviewed, în efortul comun de a avansa în domeniul cercetărilor privind interacţiunea laser-materie.

Având potenţialul de a înlocui în mod sustenabil combustibilii fosili ca sursă de energie primară, energia de fuziune este considerată, pe scară largă, drept cea mai promiţătoare soluţie la schimbările climatice şi la criza energetică actuală. Pe baza rezultatelor de la ELI-NP şi a cooperării cu Thales, Marvel Fusion îşi propune să prezinte elementele de bază ale noii sale tehnologii în decurs de 3 ani, ca precursor pentru construirea, spre anii 2030, a primelor centrale electrice comerciale. Prin urmare, noile tehnologii vor putea creşte rezilienţa economică a Uniunii şi vor contribui la decarbonizarea continentului, conform Pactului Verde European.

„Fuziunea bazată pe lasere cu impulsuri scurte de ultimă generaţie poate permite UE să garanteze un sistem energetic avansat”, spune Franck Leibreich, director general pentru soluţii laser al Grupului Thales. Cu cel mai puternic sistem laser ELI-NP din România şi producătorul mondial de lasere industriale cu impulsuri scurte, Europa trebuie să-şi valorifice cunoştinţele remarcabile şi infrastructura de primă clasă pentru a se situa în fruntea domeniului de fuziune bazată pe laser, la nivel global,” afirmă Franck Leibreich, director general pentru soluţii laser al Grupului Thales.

Thales s-a alăturat proiectului ELI-NP în anul 2013, pentru a proiecta şi implementa sistemul laser. Construcţia a fost finalizată în 2019 când, pentru prima dată, impulsul laser a atins puterea maximă de 10 PetaWatt. Cu două fascicule laser care ating fiecare câte 10 PW, ELI-NP găzduieşte cel mai puternic sistem laser cu impulsuri scurte din lume, pentru cercetări în domenii de la fizica nucleară cu laser la terapia cu ioni pentru tratamentul cancerului şi până la procesele astrofizice.

„10 PW reprezintă un nivel de putere uimitor pentru sistemele laser. Desfăşurarea experimentelor la ELI-NP înseamnă intrarea într-o fază de validare a tehnologiei noastre, în cursul căreia vom putea trage concluzii fizice directe despre modelele scalabile ale structurilor noastre pentru ţinte şi interacţia laser-ţintă”, spune Dr. Georg Korn, director tehnic în cadrul Marvel Fusion şi fost director ştiinţific la ELI.

„Este de aşteptat ca ELI-NP, cu capacitatea sa unică la nivel mondial de a furniza fascicule laser de 10 PW, să aducă progrese semnificative în ştiinţele fundamentale şi descoperiri importante în aplicaţiile de interes major pentru societate”, spune dr. Călin Alexandru Ur, director ELI-NP. „ELI-NP are misiunea de a acţiona ca un catalizator pentru conectarea comunităţii de cercetare atât cu sectorul academic cât şi cu industria, şi să devină un punct de referinţă pentru ştiinţă, inovare şi dezvoltare. Implicarea alături de Thales şi Marvel Fusion într-o colaborare ştiinţifică cu impact societal ridicat, dedicat tehnologiilor inovatoare în domeniul fuziunii nucleare bazată pe laser este un pas important pentru ELI-NP în îndeplinirea misiunii sale.” Acţiunile ELI-NP de valorificare a potenţialului de cercetare, transfer de tehnologie şi know-how sunt în concordanţă cu recomandările cuprinse în Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022-2027 adoptată de Guvernul României în iulie 2022, care subliniază importanţa parteneriatelor ştiinţifice cu sectorul privat şi dezvoltarea cooperării internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.