Asigurarea unei finanţări adecvate şi chiar suplimentare pentru activităţile de control al infecţiilor nosocomiale, creşterea gradului de conştientizare şi promovarea unei mai bune înţelegeri a acestor infecţii şi a măsurilor de control, începând cu igiena mâinilor, dar şi susţinerea spitalelor în raportarea cazurilor, şi nu sunt stigmatizatea lor sunt doar câteva dintre recomandările experţilor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) care au vizitat România, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de experţi ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a vizitat România în perioada 4-7 iulie pentru a discuta aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale cu reprezentanţi ai MS, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi alţi actori implicaţi.

Vizita a reprezentat un răspuns la o cerere adresată de ministrul Vlad Voiculescu în contextul provocărilor cu care se confruntă România şi al eforturilor de elaborare a unei strategii în acest domeniu, precizează Ministerul Sănătăţii.

Experţii ECDC au identificat mai multe direcţii care ar putea fi luate în considerare pe termen scurt şi mediu în planul de acţiuni al autorităţilor române.

Este vorba despre creşterea gradului de conştientizare şi promovarea unei mai bune înţelegeri a infecţiilor nosocomiale şi a măsurilor de control, începând cu igiena mâinilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacienţilor, aparţinătorilor, publicului şi presei, susţine MS.

Recomandările ECDC mai vizează susţinerea unui climat în care spitalele nu sunt stigmatizate din cauza raportării infecţiilor nosocomiale, ci încurajate de minister, presă şi alţi actori pentru a învăţa din situaţia actuală şi pentru a îmbunătăţi situaţia lor, dar şi organizarea unor module de training pentru diferite categorii de personal care lucrează în spitale.

De asemenea, experţii ECDC au recomandat implementarea unui sistem integrat de raportare (atât epidemiologic, cât şi microbiologic) care poate furniza date pentru acţiuni directe şi imediate şi pentru evaluare la nivel de spital. Datele pot servi apoi la stabilirea unor trenduri naţionale şi comparaţii internaţionale la nivelul ministerului.  

Experţii au mai recomandat îmbunătăţirea standardelor microbiologice şi a protocoalelor de monitorizare a infecţiilor nosocomiale şi stabilirea unei funcţii de referinţă microbiologică pentru identificarea unor tulpini neobişnuite, confirmarea profilului de rezistenţă la antibiotice şi caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate în focare de infecţii nosocomiale.

Totodată, ECDC a recomandat autorităţilor române să întărească rolul comitetelor multidisciplinare de control al infecţiilor nosocomiale la nivel de spital şi la nivel naţional în cadrul cărora toţi actorii să fie stimulaţi să contribuie la schimbare.

În acelaşi timp, o finanţare adecvată pentru activităţile de control al infecţiilor trebuie să fie asigurată, implementată şi evaluată, precizează MS. Finanţarea suplimentară a controlului infecţiilor ar putea genera o recuperare rapidă a acesteia şi ar rezulta economii viitoare din scăderea incidenţei de infecţii nosocomiale, au mai arătat experţii ECDC, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Recomandările experţilor europeni se vor regăsi în documentul la care ministerul lucrează în prezent, iar varianta finală a acestuia va primi consultanţă ştiinţifică din partea ECDC, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea prudentă şi judicioasă a antibioticelor, susţin oficialii Ministerului Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.