Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare, în valoare de peste 43 de milioane de lei, a fost deschis vineri, pe Platforma Fundeni, proiectul fiind dedicat în primul rând cercetării şi apoi educaţiei, a declarat directorul de proiect, profesor dr. Irinel Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Centru de excelenţă este un proiect dedicat în primul rând cercetării. De la bun început, Platforma Fundeni era una dintre cele mai indicate să aplice pentru un asemenea centru, datorită şi numărului mare de bolnavi, datorită cazuisticii foarte importante pe care o are. Deşi destinaţia principală a centrului este cercetarea, în ziua de astăzi obligatoriu aceasta trebuie integrată procesului de educaţie. Procesul de educaţie are mai multe faţete, în primul rând educaţia celor care urmează cariera academică, începând cu doctoranzii care pot să facă teze de doctorat - laboratoarele le stau de dispoziţie -, şi urmând cu cei care sunt deja lansaţi într-o carieră universitară, dar care de la an la an trebuie să îşi îmbunătăţească CV-ul, să publice, să efectueze experimente din care să rezulte lucruri care să le permită avansarea în carieră până la nivel de certificare postuniversitară", a spus Irinel Popescu, director de proiect şi director al Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic.

Profesorul Irinel Popescu a precizat că centrul deschis vineri oferă facilităţi extraordinare, poate chiar unice, pentru că în viitor, în specialităţile pe care este focalizat acest proiect, şi anume chirurgia, anestezia şi terapia intensivă şi gastroenterologia, a apărut această nouă component, pregătirea inclusiv în abilităţile manuale ale celor care vor practica aceste profesii.

Institutul Clinic Fundeni a derulat, începând din 21 decembrie 2012, pe durata a 41 de luni, proiectul “Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică în calitatea de organism intermediar. Valoare totală a proeictului este de 43.652.966 de lei, din care 34.968.118 lei reprezintă asistenţa finanaciară nerambursabilă.

CEMT îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei clădiri noi, structurată pe patru niveluri, în incinta căreia se regăsesc patru laboratoare centrale: Chirurgie experimentală, gastroenterologie şi hepatologie, Biologie Moleculară, Anatomie Patologică, la care se adăugă spaţii de studiu, de învăţământ, spaţii tehnice, toate însumând o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 3.551 de metri pătraţi.  Centrul este dotat cu tehnologie de vârf în cercetarea biomedicală, având peste 200 de echipamente medicale de cercetare-dezvoltare, precum şi echipamente IT şi alte dotări.

Infrastructura educaţională este destinată pentru pregătirea studenţilor, a doctoranzilor, a cercetătorilor şi medici rezidenţi. De asemenea, centrul are ca obiectiv să atragă  tineri specialişti cu înaltă calificare din ţară şi străinătate pentru stagii doctorale şi postdoctorale prin crearea de noi laboratoare şi centre de training bazate pe simulare, programe de pregătire hands-on în sălile de chirurgie experimentală. În centru pot fi transmise şi comentate în direct anumite  intervenţii chirugicale 

Noul centru îşi propune să devină o unitate  naţională şi internaţională pentru implementarea rezutatelor cercetării în practica clinică, în domenii ca oncogenomică, genomica transplantului sau terapiile celulare. Afecţiunile vizate sunt cancerele digestive şi pulmonare, infecţiile virale şi bacteriene, bolile metabolice, afecţiuni heptice şi ale tubului digestiv.

Răzvan Teohari Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că proiectul se încadrează în categoria proiectelor mari din cadrul instituţiilor publice de cercetare existente, care îşi extind aria de activitate şi în acelaşi timp deschid noi direcţii de cercetare şi dezvoltare în conformitate cu priorităţile cuprinse în Strategie Naţională de Cercetare şi Dezvoltare 2007-2013, continuată în prezent de Strategia Naţională de Sănătate pentru Prosperitate.

“Ministerul Sănătăţii a susţinut acest proiect, este absolut vital pentru dezvoltarea şcolii medicale româneşti. Proiectul răspunde unei necesităţi a sistemului sanitar în vederea dezvoltării capacităţii de cercetare şi educaţie", a adăugat secretarul de stat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.