Cei opt militari care au căzut la datorie în accidentele aviatice din judeţul Constanţa au fost înaintaţi în grad, post-mortem, de ministrul Apărării Naţionale, fiind decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate au fost conferite Ordinul „Virtutea Aeronautică" în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, căpitan-comandorului Bogdan Florin, locotenent-comandorului Niţă Iosif-Costinel, căpitanului Pătraşcu Gheorghe-Sorin, sublocotenentului Banu Gelu, sublocotenentului Lateş Eduard-Cătălin şi sublocotenentului Marinescu Ionuţ, şi Ordinul „Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, sublocotenentului Bosoi Sergiu şi sublocotenentului Carp Vlad.

Militarii au fost înaintaţi în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului apărării naţionale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, locotenent-comandorul (av) Bogdan Florin a fost înaintat în gradul de căpitan-comandor (pm), căpitanul (av) Niţă Iosif-Costinel a fost înaintat în gradul de locotenent-comandor (pm), iar locotenentul (av.) Pătraşcu Gheorghe Sorin, în gradul de căpitan (pm).

La gradul de sublocotenent post-mortem au fost înaintaţi în grad maistrul militar principal (av.) Banu Gelu, maistrul militar clasa I (ma.) Carp Vlad, maistrul militar clasa a II-a (ma.) Bosoi Sergiu, sergentul (med.) Marinescu Ionuţ şi caporalul clasa a III-a (av.) Lateş Eduard-Cătălin.

Joi seara, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
 
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei. Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.
 
Ultima poziţie cunoscută a elicopterului era zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 kilometri de aerodrom.
 
Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi, în zona localităţii Gura Dobrogei. 
 
Pe lângă cei cinci membri ai echipajului, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române. 
 
Autorităţile au continuat căutările MiG-ului şi au reuşit descoperirea aeronavei în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită.  Pilotul în vârstă de 31 de ani şi-a pierdut viaţa. Din 2014, el era pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea şi acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.