Curtea Constituţională a decis marţi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională. CCR motivează că actul normativ „conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi a fost luată cu unanimitate de voturi, actul normativ fiind neconstituţional în ansamblul său.

„Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispoziţiilor art.138 alin.(5) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, potrivit comunicatului de presă al CCR remis marţi News.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 27 mai, decizional de Camera Deputaţilor şi trasează cadrul legal pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor agricole ale căror recolte au fost afectate de secetă gravă, inundaţii sau „temperaturi excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor”, conform actului trimis la promulgare.

Actul normativ mai prevede ca schema de ajutor să fie notificată anual Comisiei Europene.

„În situaţia în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător. În cazul în care Comisia Europeană nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat şi nu vor fi solicitate spre returnare de către beneficiari”, conform sursei citate.

Despăgubirile vor fi acordate „numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului”, mai arată proiectul adoptat de către Cameră.

Guvernul a emis, pe 5 iunie, un punct de vedere negativ la proiectul iniţiat de PSD, iar pe 19 iunie a sesizat CCR cu o obiecţie de neconstituţionalitate a actului normativ. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.