Curtea Constituţională a decis marţi că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională. Sesizarea a fost făcută de către PNL şi USR, iar acum legea urmează să se întoarcă în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art.111 alin.(1) şi art.138 alin.(5) din Constituţie”, arată CCR, într-un comunicat de presă remis marţi News.ro.

Decizia este definitivă şi obligatorie, mai arată instituţia. 

Pe 3 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care modifică Legea rivind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional. 

Conform proiectului adoptat decizional de Cameră, actul normativ „garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru”.

Astfel, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.

Actul normativ „stabileşte coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare”.

Coeficienţii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariaţi încadraţi pe funcţii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare, conform sursei citate. 

Legea adoptată de Camera Deputaţilor a fost sesizată la CCR de către grupurile parlamentare ale PNL şi USR pe data de 11 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.