Câteva sute de studenţi ai universităţilor ieşene au participat vineri seară la "Marşul Absolvenţilor" pe străzile oraşului, manifestarea încheiindu-se cu un concert în Piaţa Palatului Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La paradă au participat absolvenţi de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", Universitatea de Arte "George Enescu", Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", dar şi de la Universitatea privată "Petre Andrei".

Tinerii s-au adunat iniţial în faţa facultăţilor lor, apoi au pornit în marş spre centrul Iaşiului, întâlnindu-se cu toţii în Piaţa Palatului Culturii. Studenţii au scandat numele universităţilor pe care le-au absolvit, având vuvuzele, fluiere, baloane şi steaguri.

Circulaţia rutieră pe principalele artere ale Iaşiului a fost parţial blocată, echipaje ale Poliţieiînsoţindu-i pe studenţi pe tot parcursul marşului. La Marşul Absolvenţilor din acest an au fost mai puţini participanţi faţă de anii precedenţii, în condiţiile în care a plouat, iar vremea a fost rece.

În Piaţa Palatului Culturii, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei IPS Teofan a rostit "Tatăl Nostru", înaltul prelat rugându-i pe studenţi "să înalţe un gând” şi pentru părinţii şi profesorii lor.

Prezent la manifestare, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, le-a spus tinerilor că ei reprezintă brandul oraşului şi că speră să nu părăsească România pentru a munci în străinătate.

După încheiere adiscursurilor, studenţii au asistat la un concert susţinut de Ovidiu Lipan Ţăndărică, Bosquito, Irina Rimes şi VUNK.    

Mai multe licee din Capitală, între care Gheorghe Şincai şi I.L. Caragiale, nu au mai primit în acest an autorizaţie pentru "Parada absolvenţilor", municipalitatea transmiţându-le să facă parada pe trotuar sau în curtea şcolii. Primăria Capitalei a transmis, joi, că a aprobat ”Parada absolvenţilor” de la colegiile Gheorghe Şincai, I.L. Caragiale, Tudor Vianu şi de la Liceul C.A. Rosetti, dar doar pe trotuar, deoarece se desfăşoară în zile lucrătoare. În anii precedenţi, aceste parade se desfăşurau pe carosabil, pe o bandă de circulaţie.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea, legat de "Parada absolvenţilor", că este mamă a trei copii şi ar fi ultima persoană din administraţie care să boicoteze sau să blocheze activitatea elevilor, ea susţinând că "reprezentanţii tuturor liceelor care organizau sau urmează să organizeze defilări în cursul săptămânii au înţeles ca acestea să se desfăşoare, ca şi în alţi ani, pe trotuarele de lângă licee, un singur colegiu solicitând blocarea primei benzi într-o zonă destul de centrală".

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.