Câteva sute de persoane participă, duminică seara, la protestul din faţa Ministerului Afacerilor Interne: „Cade una, cădem toate!” Unii dintre femeile participante sunt îmbrăcate în negru şi au gurile acoperite. Protestul este organizat în urma tragediei de la Caracal. Oamenii s-au adunat şi în alte oraşe din ţară, cu lumânări, flori şi fotografiile celor două fete ucise la Caracal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Reacţie puternică la adresa jandarmilor a participanţilor de la protestul de duminică seară, care le-au strigat „Criminalii” - VIDEO

Un nou protest a fost anunţat pe reţelele sociale pentru duminică seară, de la ora 19.00, în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului de Interne, sub titlul „Cade una, cădem toate!”

Protestul este organizat de Feminism Romania, Girl Up Romania, Vagenta, Centrul FILIA,  E-Romnja, MozaiQ şi CUTRA.

Anunţul publicat pe Facebook de organizatori:

„Moartea uneia dintre noi e moartea siguranţei tuturor femeilor. 
Atunci când o femeie din această ţară este bătută, jignită, hărţuită, ucisă - simţim toate.
Ştim că ni se poate întâmpla oricând. Ni se întâmplă deja.
De fiecare dată când auzim despre astfel de cazuri simţim frică, neputinţă, furie, îngrijorare, revoltă.
 
Cât timp sa mai fim ignorate şi minimizate?
Nu putem să acceptăm ca moartea noastră să fie folosită în mod instrumental: critica şi reacţia noastră nu trebuie să se rezume la stat disfuncţional, corupţie sau haos instituţional.
 
Reacţia trebuie să fie despre faptul că trăim într-o cultură care normalizează hărţuirea şi violenţa asupra femeilor, iar societatea face mişto despre asta – în bancuri, în reclame, în melodii, în rânjetele complice ale tuturor.
Tragedia de la Caracal este despre minimalizarea violenţei asupra femeilor în discursul public.
Despre normalizarea şi banalizarea abuzului. Despre faptul că, în România anului 2019, dispariţia unei fete de 15 ani nu impresionează poliţiştii, convinşi că fata a plecat „cu un hăndrălău”.  Despre strigătul de ajutor al victimelor ignorate.  Despre tăcerea instituţiilor statului.  Despre rânjetul cinic al poliţiştilor care stigmatizează corpuri fără apărare.  Despre statul care-şi abandonează victimele violenţei.  Despre statul care apără agresorii.  Despre complicitatea naţională la tăcerea ucigaşă.
 
Tragedia de la Caracal este şi despre sexism şi misoginie. Este despre înăbuşirea strigătelor noastre de ajutor în faţa violenţei sexiste. Despre tortura şi imperativul tăcerii, sub care atâtea femei trebuie să îndure violenţă. 
 
Toate femeile din ţara asta ştim asta.
Şi totuşi nu se vorbeşte în aceşti termeni, nici în apelurile la ieşit în stradă, nici în platourile de televiziune, nici de către politicieni.
Haideţi în stradă! Protestul nostru nu va fi tăcut. Furia noastră nu va fi tăcută. Ajunge!
 
Vom fi în stradă, duminică, 28 iulie, la ora 19:00, în faţa sediului MAI. Vino şi tu alături de noi! Avem nevoie de cât mai multe voci.”
 
Câteva mii de manifestanţi au ajuns în faţa Ministerului de Interne, sâmbătă seara, şi au strigat „Jos Guvernul hoţilor!”, „Nu scăpaţi!”, „Incompetenţii”, ”Criminalii”, ”Alexandra”, ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”. Participanţii au ţinut un moment de reculegere şi au aprins lumânări. Protestul a fost organizat pe Facebook, urmare a tragediei de la Caracal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.