Casa Judeţeană de Pensii Cluj a încasat peste 2,45 de milioane de lei de la 472 de persoane care au plătit retroactiv, în baza Legii 186/2016, pentru a-şi completa vechimea de pe cartea de muncă, perioada maximă de care acestea pot beneficia fiind de cinci ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Cluj, din octombrie, de când a intrat în vigoare Legea 186/2016, şi până în prezent au fost depuse 591 de solicitări privind plata retroactivă a pensiei, 472 de persoane fiind declarate eligibile. 

Potrivit legii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Perioadele pentru care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege privind vârsta standard de pensionare.

Conform legii, perioadele de timp pentru care se poate plăti contribuţia la pensie sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Cei 472 de clujeni fie au plătit întreaga sumă, fie eşalonat, în conturile Casei Judeţene de Pensii Cluj intrând peste 2,45 de milioane de lei. Sumele achitate sunt diferite de la caz la caz întrucât, au explicat reprezentanţii Casei de Pensii Cluj, suma de plată se calculează în funcţie de mai mulţi indicatori, între care şi inflaţia.

Potrivit Legii 186/2016, termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă este 27 aprilie 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.