Federaţia sindicală Cartel Alfa susţine, vineri, că lucrătorii români sunt exploataţi, iar instrumentele democratice pe care le au la îndemână pentru a echilibra balanţa de putere şi îmbunătăţi condiţiile de muncă sunt blocate. Sindicaliştii afiră că ce mai mulţi dintre români au salarii mici, jumătate dintre angajaţi lucrând pe salariul minim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei mai mulţi români au salarii mai mici de 3.500 lei net şi aproape jumătate au salariul minim. E consecinţa directă a eliminării negocierii colective la nivel de sector şi naţional în 2011 prin impunerea Legii dialogului social şi distrugerea sistemului de relaţii industriale”, a transmis, vineri, Cartel Alfa.  

Sindicaliştii afirmă că aceasta este ”marea păcăleală a regimului Boc-Băsescu pe care o resimţim din plin la un deceniu distanţă”.  

”Oricât ar încerca unii să prezinte lucrurile nuanţat şi mai diluat, realitatea este că lucrătorii români sunt exploataţi, iar instrumentele democratice pe care le au la îndemână pentru a echilibra balanţa de putere şi imbunătăţi condiţiile de muncă sunt blocate: libertatea de asociere în sindicate şi  negocierile colective”, au mai transmis sindicaliştii.  

Potrivit acestora, ”realitatea se vede de la distanţă, inclusiv de la Bruxelles, care, după multe presiuni sindicale, a inclus modificarea Legii dialogului social ca jalon în PNRR”.  

Potrivit datelor transmise de sindicalişti, câştigul salarial mediu din ianuarie 2022 a fost de 6.031 de lei şi doar 861.330 de contracte de muncă au valoarea peste medie. Peste 5,7 milioane de contracte de muncă sunt cu valoare sub medie. 

De asemenea, 2,7 milioane de contracte de muncă sunt înregistrate cu salariul minim sau chiar mai mici. 

În plus, deşi salariile medii au cresut cu 15% în ultimii doi ani, ponderea celor cu salarii minime sau mai mici nu s-a redus, fiind de 40%. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.