Confederaţia Sindicală “Cartel Alfa” susţine protestele faţă de adoptarea OUG de modificare a codurilor penale şi cere Guvernului să retragă ordonanţa şi să trimită modificările în Parlament. Sindicaliştii susţin că adoptarea de urgenţă, fără respectarea procedurii de avizare, în ciua reacţiei publice vehemente este un act de sfidare care nu poate fi acceptat, iar acest mod de guvernare reprezintă un precedent periculos pentru alte proiecte din domeniul sănătăţii, educaţiei şi salarizării bugetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» este solidară cu mişcarea publică de protest împotriva adoptării prin Ordonanţă a modificărilor la Codul Penal şi Codului de Procedură Penală. Considerăm că adoptarea de urgenţă a acestui act normativ, în modul în care s-a făcut, fără a respecta procedura de avizare prealabilă (ceea ce a împiedicat o reacţie normală şi în timp util), în ciuda reacţiei publice vehemente, a instituţiilor statului care s-au exprimat împotrivă, în lipsa avizului Consiliului General al Magistraturii, este un act de sfidare din partea Guvernului, care nu poate fi acceptat într-o societate democratică”, a declarat miercuri preşedintele confederaţiei, Bogdan Hossu.

Liderul sindical susţine că modul acesta de a guverna este un precedent periculos şi extrem de îngrijorător pentru alte proiecte de lege prevăzute a fi realizate în următoarea perioadă, într-un termen scurt, conform programului de guvernare, printre care legea sănătăţii, legea educaţiei, legea salarizării bugetare, legea funcţionarului public şi Codul economic.

“Cei care au acordat încredere Partidului Social Democrat, au făcut-o în baza unor promisiuni de guvernare care să pună pe primul plan repararea inechităţilor sociale majore care polarizează societatea, aruncând de la an la an toţi mai mulţi cetăţeni în sărăcie, un dialog real cu actorii sociali, politici publice inclusive îndreptate spre creştere şi creare de locuri de muncă, precum şi creşterea investiţiilor publice în educaţie, sănătate şi infrastructură”, a mai spus Hossu.

Preşedintele “Cartel Alfa” a adăugat că, în privinţa abordării actului administarativ, programul PSD promovează principiile de “eficienţă, responsabilitate, credibilitate, transparenţă şi deschidere către cetăţean”, dar pentru a le respecta, PSD trebuie să ceară Guvernului retragerea OUG 13/2017 şi trimiterea proiectului de act normativ la Parlament pentru dezbatere.  

Peste 1.500 de oameni protestează miercuri în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Protestul are loc la câteva ore după manifestaţia de marţi noapte din Piaţa Victoriei, la care au participat peste 15.000 de oameni.

Manifestanţii, mulţi dintre ei cu copii, strigă "România cere fără graţiere", "Zi de zi aici vom fi", "Nu scăpaţi" şi unii au pancarte cu mesaje precum "Dragnea, groparul ţării", "Vă vedem", "Tura de dimineaţă".

La protestul de marţi noapte, jandarmii au fost pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat în ei cu bulgări de zăpadă. Unii protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din ţară: Arad, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Timişoara.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.