Aproape 30.000 de oameni îşi pot pierde viaţa la locul de muncă în UE în acest deceniu în lipsa unor măsuri pentru a face locurile de muncă mai sigure, susţin sindicaliştii de la Cartel Alfa, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă, marcată în fiecare an în 28 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Numărul accidentelor mortale la locul de muncă a scăzut lent în ultimul deceniu, deşi progresul a fost departe de a fi constant, numărul deceselor crescând din nou în 2019, potrivit datelor Eurostat. Alte 27.041 de decese la locul de muncă ar putea avea loc între 2020 şi 2029 dacă scăderea se menţine în acelaşi ritm ca în ultimul deceniu, a constatat o analiză a Institutului Sindical European (vezi notele de mai jos). Dacă tendinţa actuală se menţine, decesele la locul de muncă nu vor scădea deloc în Spania, se vor înrăutăţi chiar în Franţa şi nu se vor opri în Europa în următorii 30 de ani. Totuşi, ele ar putea fi oprite până în 2030 dacă ar exista voinţă politică", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Cartel Alfa.

Conform sursei citate, în România, numărul de accidente fatale aproape s-a înjumătăţit în deceniul anterior. Deşi factori precum dezindustrializarea au contribuit la această scădere, fără îndoială că măsurile de prevenţie joacă un rol important. Conform predicţiei, în baza datelor statistice, alţi 1.451 de lucrători îşi vor pierde viaţa la locul de muncă până în 2030, iar aceste morţi sunt evitabile.

Sindicaliştii de la Cartel Alfa menţionează că datele au fost publicate de Confederaţia Europeană a Sindicatelor odată cu lansarea unui manifest pentru Zero decese la locul de muncă, care cere liderilor europeni să acţioneze eficient, nu doar să vorbească despre salvarea vieţilor oamenilor muncii.

"Manifestul - care a fost semnat de miniştri, deputaţi europeni, lideri de sindicat şi experţi în sănătatea şi securitatea în muncă – solicită o creştere a instruirii în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, a inspecţiilor şi a sancţiunilor pentru a pune capăt deceselor la locul de muncă până în 2030. În prezent, în Europa au loc cu o jumătate de milion de inspecţii la locul de muncă mai puţine decât la începutul ultimului deceniu, a constatat analiza ETUC a datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii. În această perioadă, în România numărul inspecţiilor a scăzut cu peste o treime, diminuare care a coincis şi cu reducerea la numărului inspectorilor de muncă Inspecţia Muncii pierzând într-un deceniu aproape jumătate din inspectorii de muncă", arată sursa citată.

Totodată, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) le solicită liderilor UE să facă mai mult pentru "a pune capăt scandalului cancerului", care încă ia viaţa a peste 100.000 de oameni în fiecare an.

Potrivit Cartel Alfa, România are o problemă majoră în această privinţă, afecţiunile oncologice nefiind monitorizate suficient, nici încadrate corespunzător ca având legătură cu activitatea profesională

"Neînregistarea corectă a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale practic transferă costurile acestora către lucrători. După transferul de taxe, în sarcina angajatorului a rămas un minuscul 2,25%, din care se acoperă inclusiv aceste riscuri. Este logic că dacă acestea nu sunt declarate, respectiv decontate din fondul special pentru accidente de muncă şi boli profesionale, ele vor fi suportate din contribuţiile de CASS de 10 procente plătite exclusiv din veniturile salariaţilor", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Potrivit sindicaliştilor, pe de o parte, este nevoie de educarea lucrătorilor pentru a înţelege efectul condiţiilor de muncă asupra sănătăţii lor şi în acelaşi timp de un sistem mai bun de evidenţă şi monitorizare a sănătăţii acestora.

La lansarea manifestului pentru Zero decese până în 2030, secretarul general adjunct al ETUC Claes-Mikael Stahl a declarat: "Nimeni nu ar trebui să plece de acasă îngrijorat dacă se va întoarce sau nu pentru a-şi vedea familia după muncă. Dar aceasta este realitatea de zi cu zi pentru mulţi lucrători, adesea din cauza angajatorilor iresponsabili care sacrifică siguranţa oamenilor pentru a creşte profiturile şi a politicienilor care atacă regulile de siguranţă de bun simţ şi inspecţiile din motive ideologice".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.