Aprobarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, aşa cum sunt prezentate de presă, ar însemna o tragedie naţională, în sensul că vom ajunge la un dezechilibru major între capital şi resurse umane, iar un astfel de transfer al contribuţiilor, exclusiv pe angajaţi, nu prea mai există nicăieri în lume, a declarat, miercuri, pentru News.ro, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul sindical a precizat că nu a primit niciun document de la Ministerul de Finanţe privind modificarea Codului Fiscal, dar dacă proiectul prezentat de presă este real, rezultatele vor fi dezastruoase.

"Ar fi o tragedie naţională în sensul că deja avem un dezechilibru major între capital (61,5 la sută) şi resursa umană (38,5 la sută) care se resimte la distribuţia creşterii economiei naţionale. Este un dezechilibru şi acest transfer, care nu prea mai există în lume, şi care anulează taxele angajatorilor, va accentua şi mai mult proasta distribuţie a creşterii economice”, consideră Hossu.

El a mai spus că al doilea element este faptul că se va crea o gaură suplimentară la fondurile sociale care au contribuţia angajatului limitată la de cinci ori salariul mediu pe economie, în timp ce contribuţia angajatorului era pe total fond.

"Chiar dacă se transferă plata contribuţiilor, apare o gaură în structura respectivă. E ca atunci când s-a introdus limitarea de cinci la sută în sănătate şi au fost obligaţi să îi pună pe cei care nu au venituri să contribuie ca să acopere aceste găuri”, a mai spus Bogdan Hossu.

Liderul sindical crede că dacă s-ar modifica în acest fel Codul fiscal, Guvernul probabil va încerca să crească salariul minim, dar Executivul nu poate controla creşterile nete la agenţii economici, ceea ce va duce la scăderea substanţială a tuturor veniturilor salariale nete.

Totodată, preşedintele CNS "Cartel Alfa” susţine că o modificare radicală a Codului fiscal ar fi trebuit discutată, din punct de vedere tehnic, în Comisia Naţională Tripartită pentru că efectele vor fi structurale şi ar fi fost necesară o analiză profundă.

Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5 la sută la 21,7 la sută, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5 la sută la 8,9 la sută, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5 la sută şi 5,5 la sută. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2 la sută, respectiv 8,2 la sută. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

În prezent, contribuţiile sunt defalcate între angajat şi angajator astfel:

Angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - şomaj
Angajatorul datorează 15,8% - CAS în condiţii normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiţii deosebite şi 10 pp pentru condiţii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - şomaj.

Prin proiect, contribuţiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru condiţii deosebite şi 8,2% pentru condiţii speciale de muncă - CAS, 0,8% - şomaj

Angajatorii mai plătesc contribuţii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi fondul de creanţe salariale. Şi aceste contribuţii sunt în uşoară scădere. Prin urmare, contribuţiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.

Per total, rata de taxare se micşorează, însă pentru persoanele cu activităţi independente va fi o majorare semnificativă care va resimţită pentru că vor datora 21,7% şi 8,9% faţă de 10,5% - CAS şi 5,5% - CASS. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla şi va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.