Eliminarea disfuncţionalităţilor în aplicarea Legii 284/2010 este posibilă printr-un nou proiect de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, arată "Cartel Alfa", într-o scrisoarte deschisă transmisă premierului, căruia îi solicită o întrevedere urgentă cu comisia interministerială, pentru finalizarea, de comun acord, a noului proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului că actualul sistem de salarizare prezintă mai multe disfuncţionalităţi, prima dintre ele fiind că din cele 110 clase de salarizare, 24 sunt deja suprapuse ca nivel de salarizare, din cauza creşterii salariului de bază minim brut pe ţară.

Alte nereguli, potrivit sindicaliştilor, ar fi legate de faptul că există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, atât în cadrul aceleiaşi instituţii, cât şi în instituţii diferite, dar şi pentru că salariile de bază ale unor persoane care au vechime în muncă sunt egale cu cele ale persoanelor nou angajate, fără vechime în muncă, din cauza majorărilor succesive ale salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 600 de le,i în anul 2010, la 1.250 de lei, cât va fi în 2016.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

O altă anomalie este faptul că salariile de bază ale unor persoane angajate cu studii superioare se situează la acelaşi nivel cu salariile de bază ale persoanelor angajate pe posturi pentru studii medii.

Sindicaliştii mai reclamă şi lipsa unor criterii de performanţă ce pot fi avute în vedere la promovarea personalului bugetar şi la stabilirea premiilor individuale pentru rezultate deosebite în activitatea profesională, din fondul de premiere constituit.

Confederaţia "Cartel Alfa" precizează că aceste disfuncţionalităţi nu pot fi remediate decât prin elaborarea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

"Ne aflăm în data de 22 februarie 2016 şi proiectul de lege a salarizarii care ar trebui să elimine disfuncţionalităţile apărute în aplicarea Legii-cadru 284/2010, semnalate în negocierile de până acum, nu a fost înaintat comisiei constituite în vederea finalizării şi aplicării paşilor necesari promovăarii acestuia (dezbatere publică, aviz CES, aviz Consiliul Legislativ, promovare Parlament)", se arată în documentul trimis premierului.

CNS „Cartel ALFA”  îi solicită premierului ca, în acord cu obligaţiile asumate prin memorandumul aprobat în 13 ianuarie privind constituirea grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de act normativ, să stabilească, de urgenţă, o întrevedere cu membrii comisiei interministeriale, în cădrul căreia să se discute şi să finalizeze, de comun acord, cea mai potrivită soluţie pentru rezolvarea problemei salarizării în sistemul bugetar pentru anul 2016 şi în viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.