Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a anunţat sâmbătă seară că femeia ai cărei copii au fost luaţi de viitură în Prahova este la spital, sub asistenţă medicală şi consiliere psihologică, dând asigurări că vor continua căutările pentru găsirea trupului celui de-al patrulea copil al femeii, iar familia va primi întreg sprijinul autorităţilor. Ministrul a mai spus că este foarte important ca cetăţenii să fie informaţi şi să urmeze recomandările autorităţilor când se anunţă schimbări ale vremii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În primul rând doresc să transmit public condoleanţe pentru familia Toader care a trecut printr-o mare tragedie cauzată de pierderea a 3 copii. Pe cel de-al 4-lea, băieţelul de 2 ani şi 6 luni, vă asigur că toată lumea îl caută cu întreaga determinare. Forţele de intervenţie, dar şi voluntarii fac toate eforturile pentru a-l găsi pe Iacob. Mama copiilor este în continuare în Spitalul judeţean Prahova sub asistenţă medicală şi consiliere psihologică. Am discutat azi de mai multe ori cu prefectul de Prahova şi vă asigur că se vor face toate demersurile pentru a acorda întreg sprijinul acestei tinere familii greu încercate. Vreau să menţionez un aspect important şi aşa cum ştiţi nu este prima dată când şi eu şi secretarul de stat Arafat o facem – este foarte important ca cetăţenii să fie informaţi şi să urmeze recomandările autorităţilor atunci când se anunţă schimbări ale vremii", a spus ministrul după şedinţa de urgenţă cu prefecţii şi şefii structurilor MAI din judeţele afectate de inundaţii.

Carmen Dan a prcizat că, raportat la situaţia din Prahova, au existat vineri 2 avertizări meteorologice de Cod Portocaliu – prima la ora 11.00 cu intrare în vigoare de la ora 15 şi care viza cantităţi de apă de 40-50 litrii/m2 şi izolat până spre 80 litri/m2, iar a doua la ora 14.23, tot de Cod Portocaliu care atenţiona asupra riscului de precipitaţii abundente şi de grindină. Cea de-a doua avertizare era de tip NOWCASTING – adică cu intrare în vigoare imediată.

Prima avertizare s-a comunicat la toate primăriile, iar a doua, tocmai pentru că era cu intrare în vigoare imediată, a făcut obiectul unui mesaj ROALERT, mesaj care s-a transmis conform datelor MAI în jurul orei 14.50, a susţinut Carmen Dan.

Prima informaţie despre evenimentul tragic a fost primită la ora 16.15 când a fost recepţionat un apel de urgenţă prin care se semnala că o persoană majoră cu 4 copii au fost luaţi de apă şi plutesc efectiv cu tot cu pat.

"Aşadar, atenţionez încă o dată – aveţi în vedere informaţiile transmise de autorităţi şi respectaţi recomandările primite pentru a evita o tragedie!", a afirmat ministrul.

Ea a precizat că efectele fenomenelor meteorologice periculoase sub formă de viituri sau ploi torenţiale însoţite de vânt puternic sau grindină.s-au înregistrat la nivelul a 90 de localităţi din 22 de judeţe, însă gravitatea acestora a diferit în funcţie de intensitatea producerii lor.

"Conform procedurilor de reacţie la astfel de evenimente, au fost operaţionalizate grupele operative la nivelul a 25 de judeţe şi  a fost ridicată capacitatea operaţională – adică a fost mobilizat personal suplimentar la nivelul judeţelor Prahova şi Argeş. ISU Argeşul a crescut capacitatea operaţională pentru a funcţiona ca o bază de suport pentru judeţele limitrofe şi nu ca urmare a gravităţii fenomenelor din judeţ. MAI a avut mobilizaţi peste 10.000 de oameni şi peste 4.000 de mijloace de intervenţie în judeţele unde au fost şi mai sunt încă intervenţii. Asta în condiţiile în care avem alţii peste 7.000 de oameni implicaţi numai astăzi în evenimentul ocazionat de vizita Papei", a subliniat Carmen Dan.

Ministrul a cerut încă de sâmbătă dimineaţă să se înceapă inventarierea pagubelor ca o primă măsură.

"Punctual, s-au luat măsuri de sprijin pentru comunităţile unde au apărut probleme la reţeaua de apă potabilă cum ar fi spre exemplu localitatea Vipereşti din judeţul Buzău unde s-a asigurat transportul de apă potabilă pentru 200 de persoane, cantitatea de apă fiind îndeajuns pentru 4 zile. De asemenea, acolo unde s-a impus, am cerut prefecţilor să asigure containere pentru cazarea temporară a persoanelor ale căror locuinţe au fost inundate şi care nu s-au putut muta la rude sau în alte spaţii temporare", a relatat Carmen Dan.

Conform datelor preliminare, au fost afectate 624 de locuinţe afectate.

De asemenea, inundaţiile au afectat 5 sedii ale unor instituţii publice – 1 liceu din Ploieşti, 1 spital – spitalul judeţean din Ploieşti, 1 sediu IPTF din Iaşi şi 2 judecătorii una din Roman, jud. Neamţ şi din Olteniţa, jud. Călăraşi. În urma intervenţiilor s-a degajat apa din interior, situaţiile fiind rezolvate.

Au fost afectate temporar 10 drumuri naţionale şi 5 drumuri judeţene. Circulaţia feroviară a fost afectată temporar pe 3 tronsoane. 

"La nivel naţional s-au auto-evacuat şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din judeţul Prahova. Tot în Prahova în localitatea Apostolache 16 persoane sunt izolate într-o zonă din cauza a 2 podeţe care s-au dărâmat. Pompierii sunt în contact cu acestea însă oamenii nu vor să plece din locuinţe neaflându-se în pericol iminent şi spunând că au tot ce le trebuie. Situaţia lor este în continuare monitorizată de pompieri şi am cerut ca în cazul în care apare cel mai mic semn de risc, să se decidă evacuarea lor cu bărcile salvatorilor", a mai spus ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.