Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri la prezentarea bilanţului pentru anul 2018, că au fost peste 33.000 de misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente, majoritatea fiind fără incidente. ”Faptul că celelalte acţiuni de s-au desfăşurat fără incidente este dovada că NU Jandarmeria a premeditat acţiunile violente”, a spus Carmen Dan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat, vineri, că în 2018 au fost peste 33.000 de misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente şi peste 20.000 de intervenţii în sprijinul cetăţenilor, fiind constatate aproximativ 15.000 de infracţiuni.

”În majoritatea lor, aceste manifestări publice s-au desfăşurat fără incidente, cu o singură excepţie care a şi marcat activitatea Jandarmeriei de anul trecut: protestul din 10 august. Faptul că celelalte acţiuni de protest, şi dinainte şi de după 10 august, s-au desfăşurat fără incidente este dovada că NU Jandarmeria a premeditat acţiunile violente. La aceste manifestări la care protestatarii paşnici au înţeles să se disocieze de acţiunile celor agresivi, jandarmii au gestionat foarte bine situaţia, având intervenţii punctuale pentru îndepărtarea şi sancţionarea celor care produceau şi incitau la acte de violenţă.  Unii consideră, indiferent de argumentele prezentate, că intervenţia jandarmeriei a fost abuzivă şi nimic nu le va schimba percepţia”, a spus Carmen Dan.

Aceasta a afirmat că ”au fost şi acţiuni punctuale, ale unor jandarmi care au acţionat disproporţionat”.

”Cred însă că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale şi că nu trebuie să stigmatizăm o întreagă instituţie pentru asta. Mai cred că adevărul va fi stabilit, potrivit legii, de judecători în urma investigaţiilor pe care le fac procurorii şi nu pot fi de acord cu condamnarea publică a unor oameni şi instituţii doar de dragul discursului politic. Despre acest subiect s-a vorbit mult, chiar şi acum, la mai bine de 8 luni de la momentul 10 august, încă este în actualitate. Unii oameni au trecut prin propriul filtru ceea ce s-a întâmplat atunci, dovadă că jandarmeria este pe locul 3 în topul instituţiilor în care românii au încredere, după armată şi biserică, conform sondajelor. Şi nu mă refer la sondaje comandate de MAI sau de către Jandarmerie! Nu ne ocupăm cu aşa ceva”, a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a vorbit şi despre declasificarea documentelor necesare în anchetă.

”În urma solicitării Parchetului General adresate direct Aparatului Central al MAI de a declasifica 8 documente cu referire la acţiunea din 10 august 2018, a fost constituită o Comisie, potrivit Hotărârii nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pentru a analiza oportunitatea declasificării acestora.  În urma acestei analize, comisia a decis că un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document al unei alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care nu şi-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia”, a afirmat ministrul de Interne.

Carmen Dan a spus că celelalte 7 documente au fost declasificate total sau parţial, adică în proporţie de peste 90%.

”Au rămas mai puţin de 2 file clasificate, din totalul de 25, cât reprezentau însumat aceste documente. Repet, este vorba de solicitările adresate direct ministerului, eu neavând cunoştinţă, şi nici nu este normal să am, căror altor structuri din MAI sau din afara lui, li s-au mai făcut diverse solicitări de către Parchet. O ultimă informaţie pe acest subiect – Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituţii care nu şi-au dat acordul pentru declasificare”, a spus Dan, menţionând că toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe în dosar.

”Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că MAI nu a declasificat documentele şi de aceea nu se poate finaliza ancheta îl voi considera susceptibil de neadevăr! Aşa cum am mai declarat şi în alte rânduri, instituţia pe care o reprezint este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august. Cu atât mai mult, Jandarmeria Română, faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan susţine că ”Ministerul de Interne s-a achitat de toate responsabilităţile pentru ca acest dosar să se finalizeze”.

”Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze!”, a ncheiat Carmen dna.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.