Bucureştiul a rămas ultimul oraş din ţară care nu a reuşit integrarea dispeceratelor ISU-SMURD şi al Serviciului de Ambulanţă, deciziile legate de direcţionarea echipajelor luându-se sub două comenzi diferite. Noul dispecerat avea termen de finalizare iunie 2015, însă nu este operaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Capitală, cazurile medicale de urgenţă sunt direcţionate de Serviciul de Urgenţă 112 în alte două dispecerate diferite. În foarte multe dintre situaţiile de urgenţă majoră, cum ar fi accidentele de circulaţie, se ajunge la o situaţie paradoxală. Pentru o singură victimă, ajung două ambulanţe - una de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi alta de la SMURD - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În timpul în care două echipaje ajung la un singur pacient, alte cazuri mai uşoare sunt lăsate în aşteptare pentru că, de cele mai multe ori, numărul solicitărilor este cu mult mai mare decât cel al ambulanţor.

 

La apelul pe 112 în cazul Colectiv, trei dispeceri au intrat pe fir

În cazul intervenţiei de la Colectiv, problemele de comunicare dintre forţele de intervenţie s-au văzut şi le recunoaşte şi secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) al Ministerului Afacerilor Interne.

”Noi analizăm şi învăţăm. Sunt mai multe lucruri la care, când ne uităm, spunem că asta trebuie îmbunătăţit. De exemplu, partea de comunicaţii. Trebuie să îmbunătăţim, să lucrăm pe ea, să uşurăm frecvenţele şi tot. Deci sunt aspecte tehnice”, spune Raed Arafat.

Într-una dintre înregistrările de la Serviciul Naţional Unic Apel de Urgenţă 112 în care se solicită ajutor urgent în clubul Colectiv se aude cum Victor Dobre, barmanul clubului, dă primele informaţii operatoarei STS legate de adresă şi situaţia din club. Pe fir intră dispecerul ISU care, după un minut şi câteva secunde de la începerea apelului cere să i se repete aceleaşi informaţii legate de adresă şi persoanele blocate în interior pe care deja le dăduse operatoarei care a răspuns prima. De-abia după două minute şi 18 secunde, dispecerul spune: „Echipajele au fost trimise către dumneavoastră”. După încă zece secunde se aude vocea unui alt dispecer, de la Serviciul de ambulanţă, de această dată, care întreabă: „Colegul, trimitem şi noi?”. Pe fundal se aud oameni care strigă după ajutor. În tot acest timp în care, pe 112 se intercalează atât dispecerul STS, dispecerul pompierilor şi cel al Serviciului de Ambulanţă, la uşa containerului care folosea pe post de anticameră din Colectiv se blocaseră zeci de oameni care nu mai reuşeau să iasă, iar fiecare secundă devenise extrem de preţioasă.

 

Centrul Integrat pentru Situaţii de Urgenţă, cu termen de finalizare aprilie 2015, dar neoperaţional

Capitala are în proiect unul dintre cele mai moderne centre de reacţie rapidă în caz de calamitate sau accident cu victime multiple din Europa. Termenul de finalizare a fost stabilit pentru aprile 2015, însă clădirea este neocupată. Termenul s-a decalat, iar pe panoul şantierului din faţa clădirii este afişat că va fi gata în 26 iunie 2015.

Din exterior, clădirea pare finalizată, cu excepţia unor finisaje şi a porţilor de acces. Pe geamuri se observă că o parte dintre echipamente sunt deja introduse în viitoarele birouri. Potrivit unor surse, urmează ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să finalizeze infrastructura de comunicaţii. 

Lucrările au costat municipalitatea 126, 8 milioane de lei. Proiectul prevede ca imobilul să aibă un subsol de tip buncăr antiatomic în care pot fi parcate 45 de maşini. La parter există o sală polivalentă de conferinţe care ar putea fi reamenajată ca dormitor sau sală de mese în caz de urgenţe. La etaj va fi dispeceratul care ar trebui să coordoneze din acelaşi punct echipajele ISU şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

"Să ne gândim că, în Bucureşti, singurul oraş rămas în care pompierii cu ambulanţa şi SMURD nu stau în acelaşi loc se simte acest lucru. Pentru că maşinile, ambulanţei pleacă pe teren, maşinile SMURD şi ale pompierilor pleacă pe teren, raportarea de la maşinile ambulanţei merge la Dispeceratul ambulanţei, raportarările de la SMURD şi maşinie pompierilor merg la pompieri. Astfel, se pierde timp preţios în schimbul de Informaţii dintre cele două dispecerate. Pentru asta există un motiv obiectiv de ce până acum nu s-a putut. Pentru că se aştepta finalizarea unei clădiri. Clădirea este finalizată. Se lucrează, se colaborează cu STS. Este lângă Cotroceni, e o clădire nouă, făcută special pentru acest lucru”, spune Raed Arafat.

Secretarul de stat speră că în acest an va fi folosită construcţia, dar şi zona de coordonare şi comandă pentru urgenţele majore a Comitetului Municipal Bucureşti, care va funcţiona în acelaşi loc. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.