Cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară în primele două luni ale anului a fost de două ori mai mare ca în perioada similară din 2023. În lunile ianuarie şi februarie au fost depistate aproximativ 1.500 de tone de deşeuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au anunţat sâmbătă, că au continuat acţiunile în colaborare cu Garda de Mediu pentru a împiedica intarea în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri.  
“În primele două luni  ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 1.475 tone, după cum urmează: metale - 230.200 kilograme, mobilă 211.700, textile / îmbrăcăminte – 185.000 kilograme, plastic - 155.700 kilograme, cauciuc (anvelope) - 120.000 kilograme, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 575.500 kilograme.
În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 631 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,3 ori”, au precizat poliţiştii de frontieră. 
Ei au menţionat că importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. 
Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii.
Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare  în ţară.
În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare”, au explicat poliţiştii de frontieră. 
Un asemenea caz a avut loc în PTF Borş II şi Nădlac II în luna februarie.  
“În data de 07.02.2024, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş II şi Nădlac II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi Reprezentaţii Protecţiei Consumatorului Bihor, nu au permis intrarea în ţară a trei automarfare încărcate cu aproximativ 65 tone de deşeuri.
Şoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare şi astfel autorităţile de control nu au permis intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport şi a încărcăturii transportate”, a mai transmis sursa citată. 
Poliţiştii de frontieră au constatat că automarfarele erau de fapt încărcate cu 64.437 de kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.
În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul  României pentru aceste mijloace de transport.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.