Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Propunerea legislativă are în vedere înfiinţarea unui centru educativ pentru minori şi a unui centru de detenţie pentru minori în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, mijlocele financiare necesare funcţionării, dotării şi investiţiilor din centrele educative şi cele de detenţie urmează a fi asigurate de la bugetul de stat, în proporţie de 50% din bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi 50% prin bugetul consiliilor judeţene din regiunea respective.

„Centrele educative şi centrele de detenţie sunt instituţii specializate în recuperarea socială a persoanelor internate, care se înfiinţează prin hotărâre a Guvernului, în regiunile de dezvoltare constituite potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea au personalitate juridică şi sunt în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, arată proiectul de lege.

În centrele educative şi cele de detenţie se organizează şi funcţionează o secţie specializată pentru tratarea, recuperarea, reabilitarea şi reinserţia socială a persoanelor condamnate care sunt dependente de consumul de substanţe psihoactive, mai indică sursa citată.

De asemenea, medicul centrului va monitoriza endemic schemele de tratament aplicate persoanelor în cauză. Determinarea gradului dependenţei acestora se va realiza de către medicul centrului.

Mijloacele financiare necesare funcţionării, dotării şi investiţiilor din centrele educative şi din centrele de detenţie sunt asigurate de la bugetul de stat prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

De asemenea, fondurile pentru înfiinţarea centrelor pot proveni si din bugetul consiliilor judeţene din regiunea respectivă, precum şi din donaţii, sponsorizări sau alte surse de finanţare prevăzute de lege.

„Mijloacele financiare necesare funcţionării, dotării, şi investiţiilor din centrele educative şi din centrele de detenţie pot fi asigurate din venituri proprii, subvenţii acordate de la bugetul de stat, precum şi din donaţii şi sponsorizări sau alte surse de finanţare prevăzute de lege, conform sursei amintite.

Proiectul a fost respins de Senat, pe 8 octombrie 2018, însă votul de adoptare al Camerei Deputaţilor a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.