Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care completează art. 9 din Legea nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social în sensul în care titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistenţă socială poate beneficia de vechime în muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 9 din legea 466/2004 cu un nou alineat, alin. (41), urmărindu-se ca perioada în care titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistenţă socială a furnizat servicii specifice, să fie asimilată vechimii în muncă, fără a fi luată în considerare perioada în care acesta a avut suspendat avizul de exercitare a profesiei.

„Perioada în care titularii cu drept de liberă practică, organizaţi conform dispoziţiilor din lege, au furnizat servicii de asistenţă socială potrivit prezentei legi constituie vechime în muncă şi în specialitate, cu excepţia perioadei în care aceştia au avut suspendat avizul de exercitare a profesiei, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: serviciile de asistenţă socială furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv; a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute în lege”, conform propunerii legislative.

Potrivit sursei citate, „dovada îndeplinirii condiţiilor de natură financiară se face cu următoarele documente: declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr. 165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a «Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate»; declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

Proiectul de lege mai prevede că „declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prev ăzute la art. 7 alin. (1) şi art. 11 alin.(1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional proiectul de lege şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.