O serie de manifestări sunt programate să aibă loc, miercuri, la locul tragediei petrecute în urmă cu 13 ani, la Mihăileşti, în judeţul Buzău, când a avut loc cel mai cumplit accident înregistrat pe o şosea din România, în urma căruia 18 oameni au murit, iar 13 au fost grav răniţi, unii fiind mutilaţi pe viaţă. La 24 mai 2004, un camion încărcat cu 400 de saci de azotat de amoniu a sărit în aer, suflul exploziei ucigând şapte pompieri, doi jurnalişti şi alţi nouă localnici ori persoane surprinse în trafic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Au trecut 13 ani de când vă aşteptăm să reveniţi din ultima voastră misiune......”, au transmis, miercuri, pompierii din Buzău, care au adăugat că  ziua de 24 mai 2004 va rămâne una din cele mai triste zile din istoria pompierilor  buzoieni.

"An de an, cei şapte eroi pompieri sunt memoria vie a istoriei noastre, cinstirea şi preţuirea faptelor acestora fiind eternă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Vasile Prahoveanu.

Trecerea a 13 ani de la deflagraţia în care au pierit 18 oameni, la Mihăileşti, a fost marcată şi de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pe contul de Facebook al instituţiei.

“Cinste şi onoare memoriei lor! Comemorăm astăzi 13 ani de când destinul a scris cu sânge o filă a istoriei pompierilor militari.  Şapte suflete, şapte eroi au făcut dovada curajului şi devotamentului suprem, dăruind viaţă şi un sens nobilei arme”, scriu reprezentanţii IGSU.

În 24 mai 2004, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu de la Combinatul chimic Doljchim s-a răsturnat pe DN 2 (E 85), în apropiere de localitatea Mihăileşti, a luat foc şi a explodat atunci când pompierii veniţi la faţa locului încercau să stingă flăcările. În urma exploziei, 18 oameni au murit şi alţi 13 au fost răniţi.

Atunci, şi-au pierdut viaţa şapte pompieri: maiorul post mortem Doru-Mihai Mihalache, sublocotenentul post-mortem Romeo Necula, sublocotenentul post-mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post-mortem Nicolae Jianu, sublocotenentul post-mortem Silviu Stan, sublocotenentul post-mortem Georgian Medeleanu, sublocotenent post-mortem Florentin Valentin Oprea, doi jurnalişti: Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, şi alte nouă persoane - localnici veniţi să vadă ce se întâmplă sau persoane aflate în trecere.

În urma exploziei, pe drumul european care tranzitează localitatea Mihăileşti s-a format un crater cu un diametru de 20 de metri şi adânc de şapte metri, suflul deflagraţiei a distrus geamurile şi acoperişurile caselor aflate la mai bine de 500 de metri distanţă, iar zgomotul a fost auzit chiar şi în municipiul Buzău, care se află la aproximativ 30 de kilometri. Explozia a fost extrem de puternică, fiind percepută de seismografe ca având puterea unui cutremur.

Ancheta a fost finalizată în timp record şi, după doar cinci ore, drumarii au început refacerea şoselei, chiar dacă rămăşiţe umane au mai fost găsite chiar şi după câteva zile pe câmpurile din apropiere.

Vinovaţi de producerea accidentului de la Mihăileşti au fost doi administratori ai unor firme de transport: Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Guna, patronul Mihtrans SRL, şi fostul director al combinatului Doljchim Ion Gherghe. După ani de procese, cei trei au fost condamnaţi la patru ani de închisoare şi plata unor despăgubiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.