Conducerea Jandarmeriei Buzău susţine că instituţia se confruntă cu un val de sesizări din partea buzoienilor care reclamă prezenţa unor roiuri de albine şi cer sprijin, numărul reclamaţiilor crescând semnificativ în urma tragediei de la Aldeni în urma căreia doi bărbaţi au murit după ce au fost înţepaţi de sute de albine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit inspectorului şef al Jandarmeriei Buzău, locotenent Virgil Cueru, după tragedia de la Aldeni în care doi tineri atacaţi de albine şi-au pierdut viaţa, numărul sesizărilor din partea buzoienilor care cer ajutor după ce au văzut roiuri de albine în jurul locuinţelor lor a crescut sensibil. În ultima perioadă, insectele au creat panică în municipiul Buzău, în zona unor locuinţe.

Zece astfel de solicitări au fost direcţionate către Jandarmerie.

„Astfel de apeluri sunt într-o sensibilă creştere, iar ca particularitate se constată o diversificare în ceea ce priveşte pericolul semnalat. Dacă în perioada similară a anului trecut prioritatea o reprezenta modul de acţiune în situaţia semnalării urşilor, în momentul de faţă o creştere sensibilă şi o particularitate având în vedere tragedia care a avut loc în localitatea Cernăteşt din comna Aldenii este semnalarea la apelurile de urgenţă a unor roiuri de albine. Ca particularităţi, până la data întocmirii materialului, am avut şase astfel de apeluri, iar în ultimele două zile am mai avut încă patru. De reţinut că sunt semnalate roiurile de albine în special în mediul intravilan în municipiul Buzău.”, a declarat comandantul Jandarmeriei Buzău, locotenent colonel Virgil Cueru.

Pe de altă parte, jandarmii spun că acţiunile împotriva insectelor periculoase se desfăşoară cu dificultate întrucât atunci câţnd e vorba de un roi periculos de albine ei trebuie să intervină cu apicultori, iar aceştia sunt greu de găsit uneori, nefiind un program de permanenţă a acestor specialişti. 

„Ca şi greutate pe care o întâmpinăm având în vedere modalitatea, cum vă spuneam, prin apelarea serviciului unic de urgenţă, odată ce se ajunge la faţa locului şi de cele mai multe ori, mergem împreună cu colegii de la poliţie, se activează comitetul local de situaţii de urgentă, însă sunt îngreunate măsurile concrete până la sosirea unor specialişti, fie că sunt apicultori, fie că sunt reprezentaţi de la fondurile cinegetice, după caz.”, a adăugat şeful Jandarmeriei Buzău, Virgul Cueru.

Cueru a adăugat că după iincidentul de la Aldeni, în urma căruia doi tineri au murit înţepaţi de albine, jandarmii fiind solicitaţi să intervină prin delimitarea zonei şi ţinerea la distanţă a localnicilor, cei din echipele de intervenţie au fost înţepaţi de zeci de insecte.

La începutul lunii, o adevărată tragedie s-a produs la Aldeni, doi tineri murind în urma unui atac al unor albine iar un al treilea ajungân  la spital.

Poliţia Buzău a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul incidentului de la Aldeni, pentru a vedea dacă s-au respectat toate regulile impuse de legislaţia în vigoare în materie de transport albine.

În 5 mai, doi bărbaţi de 33 şi respectiv 42 de ani au murit după ce au fost înţepaţi de zeci de albine. Cei doi ajutau la transportul a peste 100 de stupi, cu două autovehicule. Stupii erau aduşi de la Brăila şi urmau să fie descărcaţi pe malul pârâului Slănic, într-o zonă cu salcâmi. În total, erau 5 persoane care ajutau la transportul şi descărcarea stupilor.

Se pare că la un moment dat, apicultorii au început să descarce stupii iar când erau la jumătatea operaţiunii, unul dintre bărbaţi, în vârstă de 42 de ani, a mers şi a deschis clapele de asigurare ale urdinişului stupilor. În acel moment, albinele extrem de agresive l-au atacat pe bărbat, intrând pe sub echipamentul de protecţie.

Văzând starea gravă în care se află bărbatul atacat, proprietarul stupinei l-a urcat de urgenţă în maşina din care deja fuseseră descărcaţi stupii şi a plecat cu el spre Buzău. Pe drum, starea bărbatului s-a înrăutăţit, aşa că proprietarul stupilor a oprit la  spitalul din Săpoca, însă medicii nu au putut să facă altceva decât să declare decesul.

Între timp, un al doilea manipulant a fost atacat de roiul de albine, deşi purta echipament de protecţie. Albinele agresive au reuşit să intre pe sub hainele speciale şi să-l înţepe., ucigându-l.
 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.