Şaptesprezece dintre cele 85 de primării din judeţul Buzău nu au contracte cu firme de salubrizare care să ridice gunoiul produs de locuitori şi astfel resturile menajere, vegetale sau din construcţii sunt aruncate la voia întâmplării la marginea satelor sau a pădurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Buzău, Silviu Iordache, a convocat într-o videoconferinţă toţi conducătorii de unităţi administrative teritoriale din Buzău pentru a discuta problema deşeurilor care au împânzit judeţul.

„Este o problemă care mă doare şi mă apasă foarte tare. Am ajuns o ţară plină de gunoaie, o ţară necontrolată din punct de vedere al salubrizării, din punct de vedere al colectării selective şi al gestionării deşeurilor. Impresia mea este că cele mai multe primării nu se îngrijesc suficient de bine de acest sistem de salubrizare. L-au lăsat pe ultimul loc. Impresia mea este că în cele mai multe primării, sistemul de salubrizare este subestimat din motive pur electorale. Niciunui primar nu îi place să fie omul rău care pune cetăţeanul să plătească pentru gunoiul pe care îl aruncă, însă efectul acestei conduite este că avem zone întregi contaminate cu deşeuri. Avem 17 primării, 17 UAT-uri din cele 85, care nu au sisteme de salubrizare. Gunoiul se aruncă pe unde se apucă, se dă foc la el, ceea ce este inadmisibil", a spus prefectul Silviu Iordache în cadrul videoconferinţei cu primarii din judeţ.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a cerut primarilor să se ocupe de rezolvarea problemei gunoaielor aruncate la întâmplare şi chiar le-a dat idei despre ce anume ar putea face astfel încât impactul financiar asupra locuitorilor din comune şi sate să fie cât mai mic.

" Ar trebui să implementaţi un sistem de genul ,,plăteşte cât arunci". Aţi putea dota maşinile de gunoi pe care le aveţi sau pe care le închiriaţi cu cântar, astfel încât să puteţi cântări gunoiul pe care îl ridicaţi de la cetăţeni, pentru că doar aşa puteţi taxa, corect, gunoiul fiecărui cetăţean. Legea vă permite să aplicaţi sancţiuni în situaţia în care un cetăţean nu îşi colectează corect gunoiul. Deci, puteţi aplica amenzi între 100 şi 300 de lei unui cetăţean care aruncă amestecat pet cu gunoi menajer. Legea vă permite să aplicaţi amenzi celor care aruncă deşeuri în mod necontrolat. Legea vă permite să aplicaţi taxe speciale pentru utilizatorii care nu contract de salubrizare", le-a transmis Silviu Iordache primarilor UAT-urilor din Buzău.

Motivele pentru care parte din primării nu au încă contracte cu firme de salubrizare sunt dintre cele mai diverse. La Bisoca de exemplu, localitate situată la o distanţă de aproximativ 65 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, unde se ajunge extrem de greu din pricina drumului aflat într-o stare avansată de degradare, primarul spune că nicio firmă nu este interesată să ofere servicii de salubrizare în zonă. Fiind situată într-o zonă înaltă, comuna are peste 270 de kilometri de drumuri şi puţin peste 1000 de locuitori. Ca peste tot în zona de munte, gospodăriile sunt răzleţe fiind şi la distanţe de 4-5 kilometri una de alta iar firmele de salubritate spun că nu este deloc profitabil să presteze servicii în zonă. Mai mult, primarul spune că nu localnicii ar fi cei care produc cele mai multe gunoaie ci turiştii.

" Majoritatea drumurilor de la drumul principal până la casă sunt drumuri de pământ. Eu am vrut să închei contracte cu diverşi operatori.  M-au refuzat toţi din start. Nu mai punem la socoteală infrastructura rutieră . Aş vrea un expert, cineva care să îmi dea şi mie o soluţie cum pot rezolva şi eu această problemă. Problema gunoaielor nu este a cetăţenilor care locuiesc în zonă, ci a turiştilor. Sunt pe cale de a înfiinţa un sistem de salubrizare . Vreau să îmi cumpăr o autogunoieră, dar bani sunt puţini şi va fi foarte greu.", a spus Florin Stemate primarul comunei Bisoca.

La finalul videoconferinţei prefectul Silviu Iordache le-a dat aleşilor 2 luni răgaz pentru a rezolva  problema colectării gunoaielor. După 2 luni, Iordache a promis controale amănunţite, dar şi sancţiuni pe măsură pentru toţi cei care nu se conformează

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.