Pompierii au reuşit deblocarea drumului forestier care face legătura între satul Plavăţu şi mănăstirea Găvanu, judeţul Buzău, după o săptămână în care eu efectuat 15 explozii controlate pentru a îndepărta stâncile de mari dimensiuni care blocau calea de acces spre lăcaşul de cult. Drumul s-a blocat în urma cutremurului de la finele lunii octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor ISU Buzău, activitităţile specifice derulare de pirotehnişti de la Ciolpani şi ISU Buzău,  necesare pentru deblocarea drumului forestier, s-au desfăşurat timp de o săptămână, iar acum calea de acces este eliberată complet.

”Intervenţia a fost una contra-cronometru având în vedere posibilitatea ca starea meteo să se înrăutăţească şi să nu mai permită desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor specifice”, susţin reprezentanţii ISU Buzău.

Pe parcursul misiunii, au fost executate 15 explozii controlate ale stâncilor de mari dimensiuni, fiind folosită o cantitate totală de peste 280 de kilograme de material explozibil. Zilnic, în zonă au acţionat zece pompieri cu patru autospeciale, un echipaj de jandarmi, precum şi lucrători din cadrul Primăriei Mânzăleşti şi ai Direcţiei Silvice Mânzăleşti cu utilajele din dotare.

Problemele la drumul către Mănăstirea Găvanu din Mânzăleşti, judeţul Buzău, au apărut imediat după seismul de 5,8 grade din 28 octombrie. Drumul forestier, singura legătură dintre lăcaşul de cult şi comuna respectivă, a fost blocat de stânci uriaşe care s-au prăvălit de pe munte. În aceste condiţii, nicio maşină nu a mai putut ajunge în zonă, iar stareţul şi măicuţele au fost nevoiţi să ocolească şi să parcurgă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge în sat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.