Numărul donatorilor de sânge a scăzut la Buzău în această perioadă cu 30 la sută faţă de perioade similare din alţi ani. Diminuarea numărului celor care vin să doneze sânge are la bază mai multe cauze - culesul şi celelalte munci agricole, însă şi carantina impusă în localităţile din jurul oraşului Râmnicu Sărat, de unde provine o femeie care a decedat din cauza virusului West Nile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, dr. Adriana Crăciun, în întreaga zonă din jurul municipiului Râmnicu Sărat, însă nu şi în oraş, a fost declarată carantină după ce o bătrână din localitatea Puieşti a murit din cauza virusului West Nile. Din această cauză, timp de 4 săptămâni persoanele care provin din localităţile aflate în zona în care a fost descoperit virusul West Nile nu sunt primite să doneze sânge. Măsura afectează în mod drastic activitatea centrului şi, implicit, colecta de sânge, mai ales că în această perioadă numărul donatorilor a scăzut foarte mult şi din alte cauze, mulţi dintre donatori fiind la muncile agricole.

“Centrul de Transfuzii Buzău a luat ca măsuri suplimentare de protecţie carantinarea zonei din jurul comunei Puieşti, unde a fost cazul declarat de către DSP. Până pe 28 septembrie, zona este în carantină, apoi vom ridica măsura de carantină şi putem merge la colecta mobilă la Râmnicu Sărat. De asemenea, toţi donatorii care se prezintă în această perioadă şi au temperatură şi înţepături de ţânţari sunt excluşi de la donare. De asemenea, cei care donează sânge, iar după 15 zile au febră ori semne de afecţiune respiratorie sunt rugaţi să ne contactee pentru ca noi să recoltăm probe şi să le transmitem la Bucureşti", a declarat Adriana Crăciun.

Conducerea centrului vorbeste despre o diminuare cu aproape 30% a numărul de persoane care veneau în mod regulat să doneze sânge în această peiroadă.

“Zona Râmnicului este un bazin foarte mare, e foarte importantă, chiar au fost grupuri de persoane care voiau să vină, dar din cauza carantinei au fost excluse. Nu-i excludem la donare pe cei din oraşul Râmnicu Sărat. Ca să echilibrăm situaţia, în octombrie vom lua legătura cu Spitalul Râmnicu Sărat, ca să facem o campanie de colectă mobilă după 28 septembrie”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun.

Ea a precizat că acum numărul donatorilor abia ajunge la 40 pe zi, în condiţţile în care până acum media zilnică la Buzău era de 60 de donatori.

“Probabil culesul care a început în această perioadă, lucrările agricole, scăderea e mai mare ca în alţi ani. Dacă media zilnică la Buzău era de 60 de donatori acum dacă mai sunt 40, iar necesitatea de sânge este parcă din ce în ce mai mare, mai ales pentru Bucureşti, pe care încercăm să-l ajutăm de fiecare dată”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Donatorii de sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, însă donatorii obişnuiţi pot avea şi 60 de ani. Pentru a putea dona, o persoană nu trebuie să aibă afecţiuni cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Cei care donează sânge beneficiază de şapte bonuri de masă, analize gratuite ale sângelui, o zi liberă dacă sunt salariaţi precum şi de o reducere de 50% la biletele cu mijloacele locale de transport în comun când vin la Centrul de Transfuzii.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.