Daniel Botănoiu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre securitatea alimentară şi o criză care se prefigurează, în contextul războiului din Ucraina, că această criză se simte acum, pentru că sunt 50 de state care depind de importurile de cereale din Rusia şi Ucraina şi trebuie să găsească alte pieţe. Despre anul agricol, Botănoiu a afirmat că suntem cu cel puţin 15% sau 20% sub producţia de anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această criză se simte acum, sunt  50 de state care depind de importurile de cereale din Rusia şi Ucraina, imaginaţi-vă că aceste state, la ora actuală, trebuie să găsească alte pieţe. Care sunt acelea”, a spus preşedintele Asociaţiei Fermierilor, arătând că  60% din comerţul cu cereale se realizează cu cele două state.

Daniel Botănoiu a dat exemplul statelor precum Pakistan, India, Tucia, Egipt şi a precizat că toate aceste state depind de ce se întâmplă în regiune.

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor a mai spus că, ”pe lângă criza geopolitică, noi avem şi criza energiei, a gazului, a motorinei”.

”Venim după pandemie, după o catastrofă care a însemnat reducerea bugetului european pentru agricultură, o dovadă clară că Europa nu e interesată de sectorul alimentar, când reduci bugetul la 27%”, a mai afirmat el, arătând că nu trebuie să te joci cu securitatea alimentară, iar soluţii există dar trebuie luate rapid.

Despre situaţia din România, Daniel Botănoiu a spus, despre anul agricol, că ”suntem cu cel puţin 15% sau 20% sub producţia de anul trecut. 

”Seceta din toamnă, de anul acesta, variaţiile de terperatură noapte şi zi fac ca tot ce înseamnă culturile de toamnă, grâu, orz, să nu arate aşa cum ne dorim. Lipsa de precipitaţii, temperaturile ridicate care apoi coboară la sub un grad, distrug orice şansă de a avea recolte”, a mai spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.