Preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, joi, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Ilie Bolojan, că principala concluzie a întrevederii este necesitatea de a convoca şi vineri, la ora 12.00, Consiliul Naţional Tripartit pe Dialog Social, pe textul legii pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului şi pe care sindicaliştii ar urma să îl primească „în două-trei ore”. Hossu a mai spus că sindicaliştii i-au atras atenţia premierului că măsurile sunt focalizate „numai către lucrători şi către pensionari” şi că, în condiţiile actuale, „neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei”, vor fi „conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat care au fost revendicările sindicaliştilor la întrevederea cu premierul Ilie Bolojan, Hossu a spus că ceea ce speră (completând că mâine vor veni cu „materialul pregătit””, este că la ora actuală, măsurile globale anunţate miercuri de premier, în coondiţiile în care sindicatele nu ştiu textul legii, ci îl vor primi „cam în două-trei ore”, nu vor fi urmate şi de altele.

„Sperăm ca în etapa actuală, nu vor fi alte măsuri, singurul lucru care va avea efect asupra concedierilor fiind că la rectificarea bugetară insitutţiile nu vor primi bani suplimentari, deci vor trebui să se încadreze în valoarea bugetată până la ora actuală”, a explicat Hossu.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, vor fi daţi oameni afară sau se va recurge la varianta celor cinci zile de concediu neplătite, liderul sindical a spus că este posibil acest lucru.

”Dar este greu de spus, pentru că se va negocia la fiecare ordonator de credite în parte. Însă este clar că la rectificare nu vor primi bani în plus. Adică dacă au 100 de lei în buget, trebuie să se descurce cu 100 de lei. (...). Deci soluţia este ori dau oameni afară, ori recurg la cele cinci zile neplătite, dar asta va fi ca rezultat al discuţiei cu partenerii sociali de pe planul local”, a afirmat Hossu.

El a explicat că la întţlnirea cu Bolojan s-a discutat doar despre faptul că instituţiile bugetare nu vor primi bani în plus la rectificare, iar concluzia „de bun simţ” a fost că ori se vor face disponibilizări, ori se va recurge la varianta cu zile de concediu neplătite.

”Însă acum, cu aplicarea reducerii de sporuri, resursele financiare pe ordonatori cresc”, a explicat Hossu.

Referindu-se la impactul creşterii TVA, Hossu a spus că această măsură duce la o scădere de 15% a nivelului de trai numai de aici.

Despre varianta posibilă ca acele sporuri plafonate să fie trecute pe salarii sau pe alte variante de sporuri, Hossu a spus că pe salarii „nu pot trece, pentru că legea de salarizare bugetară nu permite acest lucru”.

”Singurul lucru pe care i l-am semnalat şi noi premierului este faptul că anumite instituţii bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului, adică legea se referă numai la sporul de condiţii vătămătoare, dar mai sunt şi alte sporuri care s-au inventat”, a explicat Hossu.

Întrebat dacă poate da exemple şi de alte sporuri despre care s-a discutat la întâlnirea cu Ilie Bolojan, Hossu a spus că nu s-a discutat „punctual” despre acest lucru

”În principal, ce am discutat este că trebuie structurat dialogul şi convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru că textul pe care, practic, îţi asumă răspunderea Guvernul trebuie să îl avem şi noi, se finalizează acum, ni s-a spus, la Ministerul de Finanţe, şi îl vom primi imediat ce se finalizează”, a precizat Hossu.

Potrivit liderului sindical, discuţiile cu premierul Bolojan s-au axat pe „măsurile anunţate ieri în conferinţă” de către acesta.

”I-am atras atenţia domnului premier că măsurile sunt focalizate numai către lucrători şi către pensionari şi că, în condiţiile actuale, neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei, vom avea, ei, în principal, noi, din punct de vedere organizatoric, mari probleme, pentru că vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”, a avertizat Bogdan Hossu.

Întrebat despre scăderea pragului de la care vor fi plătite contribuţiile la sănătate, în cazul pensionarilor, de la 4.000, la 3.000 de lei, Hossu a răspuns că acest prag a fost stabilit „pur contabil”.

„Este pur contabil, dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că au constatat că numărul de contribuabuli era prea mic şi, ca să mărească numărul, au coborât pragul”, a explicat Hossu.

La consultările de joi, de la Palatul Victoria, reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor au discutat despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor, precum şi despre impactul social şi economic al acestora.
 
Premierul Ilie Bolojan a precizat că propunerile reprezentanţilor sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.

Miercuri, premierul Ilie Bolojan a anuntat că primul pachet de măsuri va fi adoptat prin asumarea răspunderii până săptămâna viitoare şi că vor reaşeza TVA la 2 cote – cota de 11% şi cota de 21%, cota redusă urmând să rămână la medicamente, alimente, apă, lemne de foc, energie termică. 

„Vom reaşeza taxa pe valoare adăugată la două cote. Astăzi avem trei cote, de 5, de 11 şi de 19%. Cele două cote la care propunem reaşezarea sunt cota de 11% şi cota de 21%. La cota redusă vor rămâne, aşa cum a fost şi până acum, medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă şi canalizare, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc şi energia termică. Propunem de asemenea ca şi industria Horeca să rămână la acest nivel”, a anunţat şeful Executivului. 

Bolojan a arătat că acest lucru se va face în aşa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. „Dacă ele nu vor creşte în urma măsurilor care vor fi luate, atunci cu siguranţă şi această industrie are şanse mari ca de la sfârşitul anului să intre la cota ridicată. Toate celelalte componente vor fi această cota de 21%”, a precizat el.

Premierul a mai anunţat creşterea accizelor la combustibili, ţigări şi alcool.

„E o creştere de bază de 10% care se propune pentru băuturile alcoolice, pentru combustibil. La combustibil, la motorină, va funcţiona o schemă de restituire parţială a acestei creşteri către companiile care asigură transportul în România, în aşa fel încât acest şoc să fie parţial atenuat. De asemenea, va creşte şi acciza pentru ţigări”, a anunţat premierul.

Potrivit premierului, un al treilea element important este creşterea numărului de contributori la Casa Naţională de Sănătate, în condiţiile în care în prezent, sunt puţin peste 6 milioane de contributori şi peste 16 milioane de beneficiari.

„Practic, nu avem cum, cu aceste dezechilibre totale, să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiţii foarte bune pentru pacienţi, investiţii importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creşterea numărului de contributori. Ele înseamnă două direcţii:; aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari de peste 3.000 de lei şi eliminarea unor excepţii, în aşa fel încât să creştem numărul de contribuabili de la puţin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili şi măcar jumătate, nu o treime din beneficiari, să contribuie la acest lucru”, a subliniat premierul.

El a menţionat că, spre exemplu, „la o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% pe diferenţa dintre 4.000 şi 3.000, deci 10% pe 1.000, adică 100 de lei”. 

Premierul a mai spus că toate aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august.

Potrivit premierului, a doua etapă a aplicării măsurilor fiscale vizează completări care ţin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale, jalon din PNRR, reforma companiilor de stat şi reducerea subvenţiilor, precum şi reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă, completări care ar urma să fie făcute până la sfârşitul lunii iulie. Bolojan spune că pachetul doi ar putea fi aprobat tot prin asumarea răspunderii, în această perioadă, dacă nu, în toamnă. „Cu cât îl adoptăm mai repede, cu atât este mai bine pentru România”, a punctat Bolojan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.