Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, joi, că va aproba începerea programului de transplant pulmonar atunci când va fi convins că o astfel de intervenţie poate fi făcută în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, el arătând că în prezent la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, singurul acreditat pentru astfel de intervenţii, nu există niciun specialist care să fi făcut vreodată transplant în mod independent, iar acesta este un fapt de care trebuie să ţină cont.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat care este situaţia transplantului pulmonar, pentru că în campania electorală s-a vorbit despre începerea acestui program, ministrul Sănătăţii a spus că, atunci când va fi convins că se poate face în siguranţă o astfel de intervenţie, va aproba demararea programului.

"Problema transplantului pulmonar este o problemă extrem de sensibilă şi mă preocupă. Chiar ieri (n.r. -miercuri) am avut o discuţie cu domnul profesor Deac, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant şi pe această temă. Suntem în situaţia în care avem un centru de transplant acreditat, un centru de transplant care nu a făcut niciodată transplant, un centru de transplant pe care dacă îl introduc în programul naţional de transplant există riscul, făcând această intervenţie în ţară, să nu mai pot trimite pacienţii în străinătate şi atunci trebuie cântărit foarte atent acest lucru", a explicat Bodog.

El a mai spus că programul de transplant va începe atunci când într-un centru din România vor fi condiţii de siguranţă pentru pacienţi.

"În situaţia în care vom fi convinşi de faptul că într-un centru din România se poate face transplant în condiţii de siguranţă pentru pacient, nu am absolut nicio problemă să deschid programul pentru acel spital. Dar atât timp cât nu am toate elementele şi ANT nu mi-a dat toate elementele pe care le-am solicitat, nu pot să vă dau un răspuns la această întrebare. Ceea ce vă pot spune public este că voi avea întâlniri săptămâna viitoare cu toţi specialiştii în domeniu pe acest subiect şi vom lua o decizie", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în acest momnet nu există niciun specialist care să fi făcut vreodată transplant în mod independent.

"Noi la momentul de faţă nu avem niciun specialist angajat al acelui spital (Sfânta Maria din Capitală, singurul acreditat pentru transplant pulmonar -n.r.) care să fi făcut vreodată transplant în mod independent este un alt fapt de care eu trebuie să ţin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc. În momentul în care noi,  ca minister, vom primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacient pentru că pentru noi asta este important să avem, siguranţa pacientului, şi că nu periclităm posibilitatea de a trimite pacienţii în străinăta, vom da drumul acestui program", a mai spus Bodog. El a precizat că joi a fost transferat un copil la Lyon cu sprijinul MApN. "Cred că la ora aceasta a şi decolat este un copil care s-a născut pe 9 martie un copil cu malformaţii multiple", a mai spus ministrul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.